Доступність посилання

ТОП новини

Серед сепаратистів є як кати, так і ті, хто ставиться до українських полонених по-людськи – переговорник


Ставлення сепаратистів Донбасу до українських полонених є різним. Про це в ексклюзивному інтерв'ю Радіо Свобода розповів переговорник Міжвідомчого центру з обміну полоненими при Службі безпеки України Юрій Тандіт, який веде на Донбасі переговори із проросійськими формуваннями про такий обмін. За його словами, деякі польові командири сепаратистів ставляться до утримуваних ними українців по-людськи та з гідністю. Але є і випадки катувань захоплених – особливо діставалося бійцям добровольчих батальйонів.

«З того боку дійсно намагаються ставитися до них (полонених – ред.) нормально, хоча деяких і катують, ми знаємо, що по батальйонах є інформація, що до них ставляться жорстоко. До того моменту, поки ми їх не зафіксуємо, в деяких місцях намагаються їх катувати, але згідно з тим, що казали польові командири, багато з них ставляться до наших по-людськи та з гідністю. Хоча, звичайно ж, хочу сказати, що людина, яка перебуває у в’язниці, а не на свободі – це життя у пеклі, життя в смерті. Тому як гарно б він не був забезпечений, він усе одно в неволі – без близьких, без дружини, без мами… Це, звичайно, дуже важко», – зазначив Юрій Тандіт.

Загалом Міжвідомчому центру з обміну полоненими при Службі безпеки України вдалося звільнити із полону сепаратистів більше тисячі людей, повідомив в інтерв'ю Радіо Свобода Юрій Тандіт.

Напередодні з полону сепаратистів на Донбасі вдалося звільнити дев'ятьох заручників. Про це повідомив у своєму Twitter президент України Петро Порошенко. За його даними, на волі опинилися 9 українців з Луганської області: 7 військових та 2 волонтери.

XS
SM
MD
LG