Доступність посилання

ТОП новини

Підрахунок голосів увінчався скандалом


Михайло Охендовський, голова ЦВК
Михайло Охендовський, голова ЦВК

Київ – Центральна виборча комісія обіцяє у понеділок увечері оприлюднити офіційні результати позачергових парламентських виборів за партійними списками. Про це заявив голова ЦВК Михайло Охендовський. Водночас, він каже про тиск на ЦВК і можливу причетність до цього тиску голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського. Той у відповідь натякнув на корупційні дії голови ЦВК, а невдовзі ці обвинувачення були озвучені на одному з телеканалів.

10 листопада – останній день, коли згідно із законом ЦВК має офіційно оприлюднити результати виборів, які відбулися ще 26 жовтня. Утім ЦВК обіцяє офіційні результати виборів лише за партійними списками. Натомість остаточно оголосити переможців-мажоритарників не дозволяють скандали довкола підрахунку голосів у деяких виборчих округах.

Ми можемо бачити проблеми із підрахунком іще впродовж 5-6 днів
Олексій Кошель

«Навіть якщо завтра Центрвиборчком – оптимальна ситуація – оголосить результати по округах, то кандидати мають час, щоб оскаржити рішення. Тобто ми можемо бачити проблеми із підрахунком іще впродовж 5-6 днів», – прогнозує голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Обмін «люб’язностями»: заяви про погрози проти натяків на хабар

Протистояння довкола проблемних округів призвело до скандалу. За словами голови ЦВК Михайла Охендовського, після ухвалення рішення про перерахунок голосів на двох округах у Дніпропетровській області та одному – в Донецькій, йому в різній формі почали надходити «переконливі прохання» зупинитись та прямі погрози.

«За останній тиждень мені неодноразово натякали на те, що моя принципова позиція викликала серйозне невдоволення голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ігоря Коломойського», – заявляє голова Центрвиборчкому.

Ігор Коломойський, голова Дніпропетровської ОДА
Ігор Коломойський, голова Дніпропетровської ОДА

У відповідь Ігор Коломойський висловив здивування і звернувся до голови ЦВК із запитанням: «Чи був він минулими вихідними в одній із елітних офісних будівель на вулиці Володимирській у Києві пізно ввечері, і як часто там бував раніше, як він там узагалі опинився, з ким він там зустрічався і з якою метою?» Невдовзі ця інформація була озвучена на телеканалі «1+1»: в сюжеті зробили припущення, що голова ЦВК міг отримати хабар за «правильний» підрахунок голосів на проблемних округах.

«Очевидно, Ігор Валерійович Коломойський на цю тему має свої розрахунки. Тож, незрозуміло, хто має рахувати голоси: ЦВК чи ІВК», – іронізує з цього приводу політолог Євген Магда.

Змагання ідей чи змагання грошей?

За словами Олексія Кошеля, проблеми із підрахунком голосів на окремих округах зумовлені не стільки вадами виборчого законодавства чи неадекватними діями ЦВК, скільки є результатом бездіяльності правоохоронців та корумпованості судової системи. На думку голови КВУ, скандали із підрахунком голосів зайвий раз засвідчили, що існує необхідність відмовитися від мажоритарної складової парламентських виборів.

Характеризуючи дочасні вибори Євген Магда зазначає, що вони були не так боротьбою влади й опозиції, як змаганням різних фінансово-промислових груп.

«Впливові гравці – такі, як Коломойський чи Ахметов – намагаються вирішувати свої питання якомога більш ефективно. Тому ми спостерігаємо, як починаються розборки локального масштабу – чому переміг той чи інший мажоритарник», – зазначає він.

Експерти констатують, що вибори пройшли без застосування адмінресурсу та без масового підкупу виборців. Також експерти припускають, що обмін звинуваченнями між головою ЦВК та очільником Дніпропетровщини може призвести до того, що результати виборів у кількох проблемних округах будуть взагалі скасовані. Утім, малоймовірно, що цей скандал позначиться на коаліційних переговорах.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG