Доступність посилання

ТОП новини

Українські добровольці нарощують свою чисельність і озброєння


У Донецьку обстрілюють аеропорт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Стрімко збільшилася кількість обстрілів з боку сепаратистів українських підрозділів, які контролюють аеропорт Донецька та місто Дебальцеве. Водночас на більшій частині фронту на сході України – відносне затишшя. Це підтверджують і в РНБО, і в самих підрозділах, що тримають оборону. На тлі повідомлень про окремі колони російської бронетехніки, помічені на Донбасі, українські добровольчі батальйони нарощують свою чисельність і озброєння.

Найсерйозніші зіткнення українських військ і бойовиків відбуваються в Донецькому аеропорті та навколо Дебальцевого Донецької області, яке російські війська за минулу добу обстріляли більш ніж 30 разів. Також тривають бої в районі міста Щастя в Луганській області біля місцевої ТЕЦ.

В зоні конфлікту на сході України загинуло щонайменше двоє українських вояків, передає РНБО.

Також з’явилася інформація, що в Авдіївці, яку наразі контролюють українські війська, бійці помітили нарощування артилерії і бронетехніки з боку сепаратистів. А в Макіївці 50 одиниць військової техніки помітили навіть спостерігачі ОБСЄ.

Євросоюз і США висловили глибоку стурбованість через повідомлення про пересування великих конвоїв військ і техніки на контрольованій проросійськими заколотниками території.

Українські військові експерти тим часом повідомляють про інтенсифікацію обстрілів позицій сил АТО після входження в Україну чергового «гуманітарного» конвою з Росії.

Вперше за багато днів звільнений новий населений пункт

На інших ділянках в зоні АТО відносно спокійно. Військові вважають: якщо не буде великих атак в найближчі дні, то до зими інтенсивність конфлікту суттєво зменшиться.

Водночас недостатньо точна карта антитерористичної операції, яку щодня публікує РНБО, за 9 листопада і за попередні дні. Зокрема, виступ території, де перебувають сепаратисти, південніше Донецька в реальності є набагато довшим. І останні декілька днів сепаратисти перебувають в 10-15 кілометрах від міста Волновахи на околиці села Новотроїцьке. Саме село контролюють українські військові. Кореспондент Радіо Свобода переконався в цьому сам: він став свідком бою в селі Новотроїцьке між 28-ою бригадою, батальйоном «Київ-2» – з одного боку, а з іншого боку – сепаратистами.

Бій під Волновахою, сепаратисти втратили вогневі точки
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00


Крім того, вперше за багато днів був звільнений новий населений пункт на Донбасі – це село Опитне, яке розташоване на стратегічній точці, на кільцевій трасі Донецька – між Донецьким аеропортом і Авдіївкою. Туди зайшов добровольчий батальйон «Правий сектор» за підтримки Збройних сил і української артилерії.

Ситуація в Маріуполі

Південний напрямок фронту, в тому числі й околиці Маріуполя відносно спокійні. Можна почути залпи тільки в східній околиці міста. Найінтенсивніші бойові зіткнення в районі Маріуполя тривають на північ від нього, в селищі Гранітне. 9 листопада там так само відбувся бій: своєрідна артилерійсько-мінометно-гранотометна дуель між сепаратистами і українськими військовими, добровольцями.

Зокрема, в Маріуполі та Волновасі люди живуть абсолютно спокійним життям. Там працюють усі заклади малого та середнього бізнесу. Навіть Маріупольський коксохімічний завод відновив роботу: розконсервований і працює на повну потужність.

Більшість людей, опитаних Радіо Свобода, кажуть, що є противниками ескалації конфлікту, але третина – переважно старшого віку – на відверто проросійській позиціях. Є люди в сфері бізнесу, які мають гарно оплачувану роботу, навіть таксисти – вони досить таки проукраїнськи налаштовані, також проукраїнські настрої має, зокрема, молодь. Чимало маріупольців зараз аналізують ситуацію, яка відбулася навесні, коли угруповання ДНР захопило місто і кажуть, що цьому передували цілеспрямовані провокації окремих політиків, які зараз вважають себе проукраїнськими.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG