Доступність посилання

ТОП новини

В Україні спостерігається тенденція скорочення споживання газу – «Нафтогаз»


Тимчасовий виконувач обов’язків заступника голови правління компанії «Нафтогаз України» Юрій Колупайло заявляє, що в Україні спостерігається тенденція скорочення споживання газу, повідомляє прес-служба Кабміну.

«Якщо в 2004 році ми споживали 75 мільярдів кубометрів газу, то станом на 2013 рік ми спожили 50,4 мільярда кубометрів газу. Відповідно до завдань уряду та ситуації, яка склалася з постачанням газу в країні, ми повинні скоротити споживання газу ще на 30% порівняно з минулим опалювальним періодом», – зазначив Колупайло.

За його словами, «Нафтогаз» спільно з Держенергоефективності, Мінрегіоном та Міненерговугілля вживає заходи із енергоефективності та енергозбереження, проте обсяг споживання газу в державі поки що перевищує добовий ліміт, особливо у промисловості.

У «Нафтогазі» наголошують, що сумарний об’єм газу, який Україна закупить цієї зими, безпосередньо залежить від українських споживачів.

Крім того, у компанії заявили, що газові домовленості дозволяють компанії «Нафтогаз» замовляти газ у російської компанії «Газпром» за гнучким графіком і в міру необхідності, проте основним постачальником імпортного газу залишаються європейські компанії.

Наразі Україна зараз отримує за реверсом близько 30 мільйонів кубометрів газу на добу.

Росія повністю припинила газопостачання в Україну у червні. З того часу велися переговори про його відновлення у тристоронньому форматі Україна – ЄС – Росія. 30 жовтня Росія і Україна за посередництва Євросоюзу домовилися про відновлення поставок російського газу Києву в зимовий період, а також узгодили їхні умови до березня 2015 включно.

Крім того, Україна розробляє реверсні маршрути поставок газу з європейських країн. Таким чином, уряд намагається зменшити залежність України від російського газу.

XS
SM
MD
LG