Доступність посилання

ТОП новини

Телекритика: «Інтер», «Україна» й «ICTV» – лідери «джинси» у період парламентських виборів


Телекритика про лідерів «джинси» у період парламентських виборів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Телеканали «Інтер», «Україна» і «ICTV» стали лідерами серед загальнонаціональних каналів з розміщення замовних матеріалів під час проведення парламентської виборчої кампанії 2014 року. За даними громадської організації «Телекритика», у новинах цих ЗМІ матеріали про партії і блоки розміщувались у вигляді популістських коментарів політиків, неаргументованої критики чинної влади чи опонентів. Подібні матеріали часто подавали в форматі оглядів передвиборчих подій.

Натомість «5 канал» і «Перший національний» «Телекритика» визнала такими, які подавали інформацію найбільш збалансовано. Редакційні колективи цих ЗМІ було нагороджено відзнаками за найкраще дотримання стандартів у період виборів.

«Опозиційний блок» став лідером по розміщенню політичної джинси, за інформацією «Телекритики». Спікерів цієї політичної сили часто показували в «оглядах» «Інтера» і запрошували на ефіри як гостей на каналі «Україна».

Проте, вибори показали, що в Україні можна перемогти і без замовних матеріалів, каже Наталія Лігачова, голова правління «Телекритики».

«Маємо приклади партій «Народний фронт» і «Блоку Петра Порошенка», які на центральних каналах або не «джинсували» взагалі, або робили це дуже мало. Вони вели відкриті масові рекламні компанії, але не мали прихованої реклами. Так, в них вкладалось багато грошей, але, принаймні, це було чесно», – розповідає експерт.

Лігачова також зазначає, що в Україні виграти вибори без телевізійної реклами поки що нереально. Прикладом стала «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, яка поставила акцент на зустрічі із виборцями і майже не з’являлась на телебаченні і не пройшла до Верховної Ради. А от політична партія «Заступ», яка «нічим, окрім нав’язливої присутності в телевізорі не володіла», отримала результат вищий, ніж основна маса ідеологічних партій», додала експерт.

Центральна виборча комісія планує 10 листопада ввечері встановити результати парламентських виборів за пропорційною складовою. Про це заявив голова ЦВК Михайло Охендовський.

XS
SM
MD
LG