Доступність посилання

ТОП новини

Швайка: перевірки «Укрспирту» – чиєсь замовлення


Ігор Швайка (п), Михайло Лабутін
Ігор Швайка (п), Михайло Лабутін

Робота держпідприємства «Укрспирт» блокується з метою зміни керівництва і приватизації, і це є політичним замовленням, заявив голова Міністерства аграрної політики і продовольства України Ігор Швайка.

«Причина безпідставних перевірок ДП «Укрспирт» і блокування роботи підприємств є чиєсь замовлення. Це пролог до приватизації: звинуватити управління компанії в неефективності і потім зробити висновок, що керівництво неефективне, а підприємство треба приватизувати», – заявив він.

Наслідки від приватизації можуть бути дуже згубними для країни, додав Швайка.

«Це не той формат, в якому повинно працювати стратегічне підприємство. Воно повинно контролюватися державою. Це мегагалузь, яка від приватизації ляже. Заводи розберуть на запчастини і буде такий хаос, як при Юрі Єнакіївському», – попередив міністр.

Зі свого боку, генеральний директор ДП «Укрспирт» Михайло Лабутін, призначений міністром на цю посаду 8 місяців тому, зазначає, що роботу підприємства блокують Фіскальна служба, Генпрокуратура і Міністерство внутрішніх справ.

Тим часом, як заявив голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус, відомство нарахувало понад мільярд гривень штрафів під час перевірок державного підприємства «Укрспирт».

6 листопада на ДП «Укрспирт» працівники ДФС провели обшук. Підставою для перевірки стало депутатське звернення Тетяни Донець, в якому Михайла Лабутіна звинувачують у розкраданні майна і державних коштів на суму 150 мільйонів гривень. Окрім того, ДФС вже оштрафувала підприємство на 900 мільйонів гривень.

Лабутін наголошує, що завдяки його керівництву підприємство отримало 96 мільйонів гривень чистого прибутку, з яких до бюджету потрапило 27,7 мільйона гривень проти 2,4 мільйона в аналогічний період 2013 року. Окрім того, за його словами, ДП «Укрспирт» збирається зайняти велику частину ринку виробництва горілки.

Про приватизацію «Укрспирту» Кабінет міністрів оголосив у липні. Тоді прем’єр-міністр Арсеній Яценюк назвав приватизацію підприємства «наймасштабнішою приватизацією за 20 років». Одразу після такої заяви працівники «Укрспирту» пікетували уряд з вимогою не продавати підприємство.

ДП «Укрспирт» є монополістом галузі і нараховує 75 заводів, із яких працюють лише 30.

XS
SM
MD
LG