Доступність посилання

ТОП новини

Продавець вугілля з ПАР опублікує контракт щодо закупівлі – Продан


Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан
Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан

Продавець вугілля з Південно-Африканської Республіки опублікує контракт для зняття обвинувачень у непрозорості закупівель. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

Сьогодні, близько 15:00, Продан прибув до Генеральної прокуратури для дачі свідчень у рамках розслідування закупівлі південноафриканського вугілля. За словами міністра, його викликали до прокуратури як свідка.

Раніше українські ЗМІ повідомили, що президент України Петро Порошенко на останньому засіданні РНБО поставив під сумнів прозорість схеми поставок вугілля з Південно-Африканської Республіки в Україну.

Згодом Продан підтвердив, що прокуратура має намір перевірити усі угоди про закупівлю вугілля.

У вересні уряд уклав контракт на постачання 1 мільйона тонн вугілля для теплоелектростанцій з Південно-Африканської Республіки.

Україна вперше за тривалий період почне імпортувати енергетичне вугілля для забезпечення потреб теплових електростанцій. Забезпечити ТЕС вугіллям власного видобутку сьогодні практично неможливо через бойові дії на сході країни, де розташована велика частина діючих шахт. Близько 47% електроенергії, що виробляється в Україні, генерують АЕС, решту виробляють ТЕС шляхом спалювання газу і вугілля, а також гідроелектростанції і «зелена» енергетика. Брак газу і зупинка 80% шахт на Донбасі через військові дії призвели до дефіциту енергоносіїв і, як наслідок, електроенергії.

XS
SM
MD
LG