Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі критикують антиукраїнські заяви анонімного єврочиновника


©Shutterstock
©Shutterstock

Брюссель – Дехто у Брюсселі розчарований досвідом допомоги Україні, бо окремі представники української еліти маніпулюють Євросоюзом та перебувають у змові з Росією, цитує агенство Reuters неназваного високопосадовця із ЄС. Анонімний єврочиновник буцімто сказав агентству, що корупційні зв’язки декого з бізнес-еліт України та Росії викликають підозру і сіють сумніви у майбутньому європейської підтримки. «Повна нісенітниця» – такою була реакція на цей коментар з боку голови представництва України при ЄС Костянтина Єлісеєва. А що з цього приводу кажуть деякі європейські експерти та євродепутати?

Ребекка Гармс
Ребекка Гармс

Вже той факт, що процитований Reuters брюссельський високопосадовець говорив під покровом анонімності, не викликає багато довіри до того, що ним було сказано. Так вважає німецький євродепутат Ребекка Гармс. Водночас, вона каже, що не виключає, що «поміж високопосадовцями ЄС є й особи, що хочуть безхмарних відносин із Росією».

Кажучи такі речі, він підтримує російські війська, щоб вони йшли на Донбас
Ребекка Гармс

«Я бачу, що такі люди у деяких державах-членах відіграють свою роль. Однак, переважна більшість у Європарламенті, Раді ЄС та Єврокомісії широко і спільно підтримує Україну. А автор голосу, процитованого Reuters, має знати: кажучи такі речі, він підтримує російські війська, щоб вони йшли на Донбас», – заявила євродепутат, яка відома своєю проукраїнською позицією.

Костянтин Єлісеєв
Костянтин Єлісеєв

У тій же статті західного видання голова представництва України при ЄС Костянтин Єлісеєв назвав коментар цього невідомого єврочиновника «повною нісенітницею».

Інакше, як певного роду провокацію, я цю інформацію розцінювати не можу
Костянтин Єлісеєв

«Я дуже сподіваюся, що це тільки епізод і одиничний коментар, який в цілому не вплине на ту позитивну картину співпраці, яка наразі розвивається між Україною та ЄС. Інакше, як певного роду провокацію, я цю інформацію розцінювати не можу, тим більше, коли посилаються на дипломата без будь-якого прізвища», – додав він в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Принаймні у моєму колі представників ЄС, включно з тими, що брали участь у газових переговорах, я сумніваюся, що були люди, які могли б надати такого роду інформацію, тим більше, що більшість із неї не відповідає дійсності», – зазначив Костянтин Єлісеєв.

Заяви шокуючі й не відповідають дійсності Аманда Поль

Аманда Поль
Аманда Поль

Замість того, щоб заохочувати Україну до модернізації та реформ, дехто з єврочиновників вдається до несправедливих та хибних висновків, коментує заяви анонімного представника ЄС, опубліковані Reuters, аналітик із Європейського політичного центру Аманда Поль.

Не бачу жодних маніпулювань Євросоюзом з боку України й не розумію, як можна було прийти до такої думки
Аманда Поль

«Подібні заяви є доволі шокуючими, бо вони не відображають справжнього стану речей. Тобто, я не бачу жодних маніпулювань Євросоюзом з боку України й не розумію, як можна було прийти до такої думки, – каже європейський політичний аналітик. – Натомість, від початку нинішньої кризи ЄС надіслав Києву низку потужних сигналів політичної та матеріальної підтримки».

«Можливо – у плані санкцій – ЄС не був достатньо швидким, тут, як і у своєму ставленні до Росії, європейці не були такими ефективними, як би того хотілося. Сюди ж відноситься й ненадання Україні військової підтримки для оборони проти російського вторгнення», – вважає Аманда Поль.

Звичайно, що загальновідома проблема України – корупція, і не секрет, що деякі українські представники бізнесу мають зв’язки з російською бізнес-елітою. Однак, нинішня ситуація багато що змінила, каже Аманда Поль, зауважуючи, що «тільки через два тижні після виборів робити такі заяви з боку ЄС неприпустимо».

Треба дати Україні та її владі шанс продемонструвати свою ефективність
Аманда Поль

«Треба дати Україні та її владі шанс продемонструвати свою ефективність. А ЄС має адекватно підтримувати ці зусилля, а не створювати передчасних негативних сценаріїв», – пояснює представниця провідного аналітичного центру Брюсселя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG