Доступність посилання

ТОП новини

Вугілля куплене, Продан допитаний


Юрій Продан
Юрій Продан

У Генеральній прокуратурі України допитаний міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан. За даними ЗМІ, щодо Продана порушено кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем під час укладання контракту на закупівлю вугілля в Південно-Африканській Республіці.

Про те, що Юрій Продан став фігурантом гучної кримінальної справи, українські ЗМІ, посилаючись на свої джерела в президентській адміністрації, повідомили наприкінці минулого тижня після засідання Ради національної безпеки і оборони України. На ньому глава держави Петро Порошенко не виключив, що вугілля з ПАР поставляється до України за завищеною ціною і за непрозорими схемами. Згідно з контрактом, підписаним у вересні цього року, Україна повинна закупити в ПАР 250 тисяч тонн вугілля по 91 долару за тонну (ціна такого ж російського вугілля становить 80 доларів за одну тонну).

Юрій Продан був міністром енергетики і в уряді Юлії Тимошенко
Юрій Продан був міністром енергетики і в уряді Юлії Тимошенко

Кілька місяців тому через дефіцит російського газу багато теплових електростанцій в Україні почали переходити на вугілля. При цьому більше половини шахт Донбасу через збройний конфлікт припинили поставки палива для українських ТЕС. Експерт з енергетичних питань, у минулому радник прем’єр-міністра Юлії Тимошенко Олександр Гудима звертає увагу на те, що рішення про закупівлю вугілля в ПАР Юрій Продан приймав не самостійно.

«Продан – несамостійна фігура. І я впевнений, що, як і в минулому, коли Продан був міністром енергетики в уряді Тимошенко, він ніколи не ухвалював рішень, не отримавши згоди прем’єра. Тобто позиція Продана – це позиція нинішнього керівника Кабінету міністрів Арсенія Яценюка. Але вугілля можна купувати не тільки в ПАР, а й у Польщі. Думаю, що найближчим часом Україна підпише контракт з Польщею, тому що як мінімум дві ТЕС, Бурштинська і Вуглегірська, знаходяться неподалік від польського кордону. І польське вугілля значно дешевше за південноафриканське. Рішення про закупівлю вугілля на зовнішніх ринках, безумовно, правильне. А якщо хтось купує за спекулятивною ціною, то це, дійсно, предмет для розглядів, але тільки не політичних. Це питання стане політичним, якщо Україна вирішить купувати вугілля на територіях Донбасу, підконтрольних бойовикам, але в підсумку ніякого вугілля не отримає. Купувати вугілля на російських ринках на територіях, підконтрольним так званим «ДНР» і «ЛНР», просто несерйозно в умовах війни», – зазначає Гудима.

Біля будівлі Генеральної прокуратури Юрій Продан сказав журналістам, що його викликали свідчити не як обвинуваченого, а як свідка. Міністра енергетики багато хто вважає в уряді Арсенія Яценюка людиною Юлії Тимошенко. У 2009-му Продан разом з тодішнім прем’єром Тимошенко брав участь у московських переговорах, які завершилися підписанням вкрай невигідного для України десятирічного газового контракту. Зараз цей контакт Київ намагається оскаржити в Міжнародному суді Стокгольма. Нинішній виклик Продана до прокуратури деякі експерти вважають сигналом, насамперед Юлії Володимирівні, – про те, що її «Батьківщині» не варто йти у жорстку опозицію в новообраній Верховній Раді.

«Президент Порошенко хоче продемонструвати міцність своїх позицій, створити впевнену парламентську більшість, розмивши тим самим позиції «Народного фронту» прем’єра Арсенія Яценюка, який виграв вибори 26 жовтня за партійними списками, але не у одномандатних округах», – так пояснює справу Продана політолог Кость Бондаренко.

З його думкою частково згоден керівник Центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов.

«Юлія Володимирівна – людина зі стрижнем, її непросто кудись заманити, тим більше таким чином. Це, швидше за все, викличе у неї зворотну реакцію. А от з тим, що в історії навколо Продана є політичний душок, абсолютно згоден. І справа тут, очевидно, в конкуренції команд, представлених владою. В однієї команди («Блоку Петра Порошенка») є підозри, а в іншої («Народного фронту» Арсенія Яценюка) – амбіції. І в цих умовах не дивно, що виникають такі кримінальні справи, як з «Укрзалізницею», як з Проданом, хоча, як кажуть, не буває диму без вогню. Корупційна рента з діяльності держорганів нікуди не зникла, як нікуди не зникли відкати та інші принади життя по-старому», – говорить Золотарьов.

Із формуванням парламентської коаліції та розподілом портфелів в майбутньому уряді пов’язує розслідування щодо закупівлі міністерством енергетики південноафриканського вугілля співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

«Мені здається, що все дуже просто. Дійсно, Продан ближче до Тимошенко. Але я б не називав його однозначно людиною Тимошенко, але він куди ближче до Тимошенко, ніж до тих, хто зараз при владі в Україні. Очевидно, що на його місце вже є претенденти. Тому, швидше за все, Юрію Васильовичу так жорстко вказують на те, що варто написати заяву і покинути склад кабінету міністрів. Дуже великі сумніви в тому, що Генпрокуратура і СБУ зможуть розібратися в технічних параметрах контракту. Буде дуже складно встановити, що пан Продан щось неправильно купив, але як важіль політичного тиску це цілком зійде. Мій прогноз – через три місяці після відставки Продана про цю кримінальну справу всі забудуть», – каже Марунич.

Акцентуючи увагу на політичному підґрунті «вугільного» справи, експерти не виключають, що слідство може висунути звинувачення Продану з метою змусити міністра закуповувати вугілля у бойовиків на підконтрольних їм територіях Донбасу.

«Очевидно, що рішення про закупівлю там вугілля дуже серйозно розбурхає громадську думку і низка політиків почнуть звинувачувати Порошенка. До речі, цей нюанс, що, можливо, влада, таким чином хоче змусити Продана до ухвалення якихось не дуже популярних рішень, в тому числі і закупівлі там (на Донбасі) вугілля, можливо, грає роль в цьому тиску на нього через Генпрокуратуру. Вони можуть сказати, що закупівля вугілля в ПАР не зовсім вдалася. І тепер на порядку денному може виникнути питання про закупівлю вугілля на неконтрольованих територіях, але це тільки версія, яку я б повністю не ігнорував», – зазначає співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Оригінал матеріалу на сайті Американської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG