Доступність посилання

ТОП новини

Добровольцям дорікають, що вони везуть зброю в Київ


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

Київ – Влада та правоохоронні структури занепокоєні тим, що добровольчі батальйони можуть становити потенційну загрозу для внутрішньополітичної стабільності. Добровольцям закидають, що вони вивозять із зони АТО зброю і навіть припускають, що вони можуть вчинити військовий переворот. Між тим самі бійці добровольчих батальйонів називають такі заяви надуманими і заявляють, що держава досі не забезпечила добровольчі формування, які воюють на передовій, важкою зброєю.

Прокурор Києва Сергій Юлдашев припускає, що бійці добровольчих батальйонів, зокрема «Айдару», можуть вчинити військовий переворот. «Одна річ, коли вони на Сході боронять нашу державу. Інша – коли вони їдуть у міста зі зброєю. Зокрема, у столицю… Погодьтесь, вони ж не прогнозовані. Можуть навіть військовий переворот вчинити», – процитувала слова столичного прокурора його прес-секретар.

Невдовзі Сергій Юлдашев виступив із заявою про те, що бійці добровольчих батальйонів, які зі зброєю приїжджають з зони АТО до столиці, є серйозною загрозою для безпеки. Він закликав зупинити «махновщину на вулицях Києва і створити єдиний центр для збереження правопорядку і контролю за тим,… щоб зброя залишалася в зоні бойових дій».

На передовій – без важкої зброї

Коментуючи цю заяву, бійці «Айдару» обурено порадили чиновникам спробувати взяти зброю в руки і самим поїхати на Схід. Невдоволені такими висловлюваннями і в інших добровольчих формуваннях. Зокрема, в батальйоні «Дніпро-1» зазначають, що столичний прокурор підпадає під дію закону про люстрацію.

«У добровольчих батальйонах прекрасно розуміють: якщо ми тут кинемо позиції, то ворог буде в Києві», – каже заступник командира 5-ї роти батальйону «Дніпро-1» Олександр, прозивний «Морячок».

Утім занепокоєння діяльністю добровольчих формувань існує й на найвищому рівні. За даними тижневика «Дзеркало тижня», на останньому засіданні РНБО багато уваги було приділено темі добровольчих батальйонів та тій потенційній небезпеці, яку вони становлять. Вірогідно з огляду на недовіру влади, добровольчі батальйони досі належним чином не забезпечені важкою зброєю, якої там бракує на передовій, в боях проти добре озброєного супротивника.
«Добровольчі батальйони формували наспіх, і по статусу вони часто належали до патрульно-постової служби, в якої нема такого озброєння. Але в нас війна іде повноцінна – дуже потрібне важке озброєння. Заявки в генштабі вже півроку – і ніхто там не збирається ворушитися», – розповідає Олександр «Морячок» з «Дніпра-1».

Влада має надихати добровольців прикладом – військовий експерт
Військовий експерт центру ім. Разумкова Олексій Мельник зазначає, що на початковому етапі конфлікту на Донбасі добровольчі батальйони відіграли важливу й позитивну роль. Що ж до побоювань влади, то можновладці до певної міри самі в цьому винні, бо не створили належного правого підґрунтя для їх діяльності. Закиди, що батальйони стають приватною гвардією фінансово промислових груп небезпідставні, але передчасні.

«Якщо влада буде показувати приклад, що вона діє відповідно до українського законодавства, то вона матиме повне моральне право вимагати цього і від бійців добровольчих батальйонів, і від тих, хто їм допомагає та якимось чином на них впливає», – зазначає Олексій Мельник.

Військові експерти зазначають, що бійці добровольчих батальйонів набули неабиякого воєнного досвіду, а отже держава зацікавлена в тому, аби зберегти ці формування, а головне – мотивувати досвідчених бійців для подальшої служби в збройних силах та інших силових структурах.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG