Доступність посилання

ТОП новини

Генплан 2025 – злочин проти киян?


Київ – Генплан 2025 – це злочин проти киян, стверджують фахівці «Реанімаційного пакету реформ» та фундації «Відкрите суспільство». Окрім легалізації незаконної забудови, його положення зменшують надходження до міського бюджету. І це в той час, як Київ – на порозі технічного дефолту. У Київраді називають такі звинувачення – замовними.

«Генеральний план Києва до 2025 року» – це спроба вже й нової київської влади легалізувати землеустрій в інтересах забудовників та зменшити надходження до міського бюджету, заявляє експерт Реанімаційного пакету реформ Леся Шевченко.

Це спроба будівельних магнатів легалізувати земельний дерибан в інтересах забудовників
Леся Шевченко

«Це спроба будівельних магнатів легалізувати земельний дерибан в інтересах забудовників. Фундація «Відкрите суспільство» і «Реанімаційний пакет реформ» ініціювали відкрите звернення до президента і прем’єра щодо порушення вимог чинного законодавства при розгляді проекту генерального плану Києва до 2025 року. З проханням взяти під контроль питання генплану», – зазначила вона.

Київ стоїть на порозі технічного дефолту. Бо на кінець року борг столиці складе 13,6 мільярда гривень, каже директор фундації «Відкрите суспільство» Іван Сікора.

«Не надходять кошти від продажу й оренди землі, пайових внесків забудовників, необліковані земельні ділянки є в Києві (тіньові автостоянки) занижені договори оренди. І ми досі не маємо прогресу в перегляді цих питань», – зазначає активіст.

За його словами, бюджет міста вже втратив 50 мільярдів гривень від попередніх земельних махінацій. А пропозиції щодо наповнення київського бюджету, пов’язані зокрема й зі змінами до генплану, КМДА ігнорує.

Крадуться кошти у киян. І погіршуються умови життя для киян через ущільнення забудови, переведення зелених зон в інші види земель
Іван Сікора

«Генплан-2025 створений для легалізації незаконних землевідведень, забудов, він є злочином проти киян. Він призведе до зменшення надходжень в бюджет, бо збільшує площу житлової забудови (яка оподатковується 0,1%), в той час як інші види забудови оподатковуються вище – від 3 до 12 %. Тобто крадуться кошти у киян. І погіршуються умови життя для киян через ущільнення забудови, переведення зелених зон в інші види земель», – каже Сікора.

Як поповнити бюджет?

Такі звинувачення абсолютно не відповідають реаліям, не мають за собою підґрунтя і є замовними. Так прокоментував Радіо Свобода заяви активістів заступник голови, секретар Київради Олексій Резніков.

Київрада буде працювати над генпланом, аналізувати його, спілкуватися з громадськістю, буде експертиза. Далі будемо ухвалювати рішення
Олексій Резніков

«Замість того, щоб приєднатися до роботи, щоб разом працювати в інтересах міста, легше казати, що все погано. Київрада буде працювати над генпланом, аналізувати його, спілкуватися з громадськістю, буде експертиза. Далі будемо ухвалювати рішення».

Водночас депутат Київради зазначив: борги в Києва дійсно є. Однак поповнити бюджет столиці допоможуть зовсім не зміни до генплану.

«Можливим вирішенням проблем із боргами Києва є скасування вилучень податків на доходи фізичних осіб, які йдуть в держбюджет. Київ є єдиним містом в Україні, який фінансує держбюджет. 8-9 мільярдів гривень це принципово для міста. Зараз 50% вилучається. В проекті бюджету Мінфіну планується 75% вилучати», – сказав Резніков.

Раніше головний архітектор Києва Сергій Целовальник заявляв, що новий генплан столиці дасть можливість припинити хаотичну забудову столиці і збільшити кількість зелених зон. За його словами, проект передбачає «повернення Києву 1217 гектарів резервних земель для створення зелених зон загального користування та 316 гектарів для створення інноваційних індустріальних парків».

Водночас активісти стверджують: генпланом пропонується побудувати ще 50% нинішнього житлового фонду. Тобто ледь не в кожному дворі з’явиться нова висотка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG