Доступність посилання

ТОП новини

Бійцям АТО планують виділяти землю в Биківні


Київ – Отримання безкоштовної земельної ділянки для будівництва житла – одна з соціальних пільг, обіцяних владою бійцям АТО та родинам загиблих. Однак, як вдалося з’ясувати Радіо Свобода, у Києві при спробі скористатися цим правом вони донедавна отримували відмови від столичної влади. Там вказували на те, що заявник має подавати графічне зображення ділянки, яку хоче отримати. Наскільки реально виконати цю процедуру і яким чином київська влада планує виконувати зобов’язання перед учасниками бойових дій?

Сержант Руслан Кравець – киянин. 20 червня у бою під Красним Лиманом Донецької області він отримав важку контузію і дивом вижив. На війну пішов добровільно. У день бою їхав у першому БТРі розвід групи. Вони натрапили на групу проросійських бойовиків. Із його взводу з 15 чоловіків у строю залишися лише троє бійців. Повернувшись додому, Руслан вирішив спробувати звернутися до Київської міської державної адміністрації щодо отримання безкоштовно земельної ділянки у Києві й протестувати, наскільки реалістичною є обіцянка керівництва Державного агентства земельних ресурсів про виділення землі бійцям АТО.

Наприкінці травня тодішній голова цього агентства Сергій Рудик видав відповідний наказ, адресований керівникам територіальних органів влади, підготувати конкретні пропозиції щодо визначення земельних масивів для реалізації соціальної програми допомоги військовим, учасникам АТО.

Втім, на практиці звернення Руслана Кравця в КМДА розглянуто по суті так і не було. «Оскільки Ваше звернення не відповідає вимогам статті 118 Земельного кодексу України, а саме відсутні графічні матеріали із зазначеною конкретною земельною ділянкою, звернення не підлягає розгляду по суті», – ішлося у відмові, датованій 9 вересня. Згадані графічні матеріали заявник, відповідного до чинного земельного законодавства України, має зібрати й подати самостійно.

«Я запитав: а якщо ця ділянка, що вірогідно на 99%, якщо не на сто, вже зайнята? Відповіли: ми тоді напишемо, що якщо це чиясь ділянка, Ви її не можете отримати, шукайте собі іншу. Вони мотивують це тим, що не знають, де є вільні земельні ділянки. А якщо я відмічу якусь ділянку, як таку, яку хотів би отримати, як вони дізнаються, що вона невільна? Значить, все ж таки якісь дані є. Але вони кажуть, що нічого не знають», – розповідає Руслан.

КМДА чекає рішень від Київради, щоб почати виділяти землю

Радіо Свобода звернулося до департаменту земельних ресурсів КМДА із запитом, де попросило розтлумачити умови отримання безкоштовних земельних ділянок бійцями АТО в Києві, а також як міська виконавча влада реалізує наказ голови Держземагентства і, взагалі, де і як можна отримати графічні матеріали, що дадуть надію на позитивний розгляд клопотання бійця АТО про землю.

У департаменті земельних ресурсів повідомили, що «чинним законодавством не передбачено спрощеної процедури оформлення прав на землю певним категоріям населення».

Однак запевнили, що відповідну роботу щодо забезпечення військовослужбовців земельними ділянками для будівництва жилих будинків та дач у Києві КМДА таки провела. І тепер там очікують від Київської міської ради ухвалення двох рішень, чиї проекти вже знаходяться там на розгляді: «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок комунального підприємства з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення «Спецжитлофонд» в с. Биківня у Деснянському районі м. Києва для житлового будівництва учасникам АТО (поранених і для членів родин, в яких військовослужбовці загинули при проведенні АТО)» і ще одне рішення – «Про забезпечення реалізації гарантій соціального захисту осіб, які брали участь в АТО на сході України».

Іншими словами, земельний масив для бійців АТО і родин загиблих планують виділити в Биківні, селищі, де знаходяться найбільші в Україні масові поховання жертв сталінських політичних репресій. За документами, які збереглися й були доступні СБУ, встановлені прізвища понад 14 тисяч похованих у Биківні жертв комуністичної режиму.

Коментуючи проект рішення про створення «Спецжитлофонду» саме в Биківні, вкритій могилами й хрестами, у земельному департаменті наголошують, що «перспективних територій під розміщення садибної забудови в межах міста Києва вкрай обмаль».

Там також пояснили, що «облік вільних ділянок, придатних для індивідуального будівництва», в Києві не ведеться.

«Ми будемо рухатися поступово» – секретар Київради

Секретар Київської міської ради та заступник міського голови Києва Олексій Резніков у коментарі Радіо Свобода пояснив, що міська влада столиці планує почати з виділення земельних ділянок родинам загиблих воїнів. На 11 листопада заплановане виїзне засідання за участі Віталія Кличка саме в селищі Биківня Деснянського району Києва. Там розглядатиметься для початку це питання. Далі, логічно, як відзначає секретар міськради, забезпечити ділянками поранених бійців. Загалом, він пропонує зважити на те, що, за різними підрахунками, у війні на сході країни брали й беруть участь від 6 до 8 тисяч киян – забезпечити всіх землею, як він наголошує, не можливо.

Суто навіть технічно й фізично, скажіть, будь ласка, можна одразу шістьом тисячам людей щось оформити? Як Ви уявляєте, є стільки землі в місті Києві? Тому ми будемо рухатися поступово, спокійно
Олексій Резніков

«Суто навіть технічно й фізично, скажіть, будь ласка, можна одразу шістьом тисячам людей щось оформити? Як Ви уявляєте, є стільки землі в місті Києві? Тому ми будемо рухатися поступово, спокійно. Повинні бути створені спеціальні комісії за участі громадських організацій, які об’єднують бійців АТО, та волонтерських організацій для того, щоб визначити, а хто буде першим, а хто другим? Як черговість визначити? Припустимо, буде можливість виділити десять ділянок, як визначити, кому саме їх віддати?» – запитує Олексій Резніков.

Земельний департамент 25 разів міг би знайти ділянки – депутат Київради

Депутат Київської міської ради і громадський активіст Ігор Луценко в коментарі Радіо Свобода натомість припустив, що питання виділення землі військовослужбовцям можна було давно вирішити, якби на те була воля міського голови.

Депутат також розповів, що, приміром, під час його відвідин бази 11-го Київського батальйону територіальної оборони «Київська Русь», бійців дуже цікавило саме питання отримання безкоштовно земельних ділянок. Він не переконаний, що їх при цьому треба заставляти «пальцем вказувати на якісь ділянки».

Земельний департамент за розпорядженням Кличка 25 разів міг би знайти ділянки, з яких можна було б наділяти землю бійцям АТО
Ігор Луценко

«Чесно кажучи, я навіть не вважаю, що це якась необхідність вказувати пальцем на якісь ділянки. У Київраді ми зможемо виділити ділянки лише після того, як вони там (у Київській міській державній адміністрації – ред.) розроблять усі інші документи. Це просто перекидання відповідальності на Київраду вчергове. Хоча Київрада, справді, може допомогти пройти певний шлях і розробити спрощені процедури. Взагалі-то, земельний департамент за розпорядженням Кличка 25 разів міг би знайти ділянки, з яких можна було б наділяти землю бійцям АТО», – вважає Ігор Луценко.

Для отримання графічних матеріалів потрібно звертатися до місцевої влади – юрист

Радник юридичної фірми «ЄПраво» Віталій Власюк пояснив Радіо Свобода, що, з юридичної точки зору, вимога надання графічних матеріалів, тобто зображення ділянки, яку хотів би отримати громадянин, є обґрунтованою. І ці матеріали, за законом, повинні видавати органи місцевої влади: селищні, сільські, районні, міські ради.

Потрібно розуміти державних службовців також
Віталій Власюк

«Справді, потрібно надати графічне зображення бажаної ділянки. Припускається, що його отримання не таке вже й складне. Ми звертаємося до органів місцевої влади. Пишемо заяву: просимо от для такої ділянки, приблизно уявляємо, де вона знаходиться, кажемо, що хотіли б її отримати, просимо її графічне зображення, а вже далі звертаємося з документами. У зв’язку з цим у мене, як у юриста, виникає прохання: потрібно розуміти державних службовців також. Вони не можуть замість громадян здійснити певні дії», – зауважив юрист.

Спрощення отримання землі бійцями АТО відкриває шлях для шахрайства – юрист
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

На той момент, коли Руслан Кравець звернувся до КМДА, про Биківню нічого не було відомо. Відповідно, місцевим органом влади була саме КМДА, як виконавчий орган Київради. Проте, відмовивши в розгляді клопотання, КМДА вимагала графічні матеріали, які сама ж має видавати.

«Зазначене звернення надійшло до департаменту земельних ресурсів 11 серпня, коли питання відведення земельних ділянок для учасників АТО ще не опрацьовувалося в КМДА», – відповіли там.

З цього випливає, що без ухвалення спеціальної процедури, спеціальних умов отримання безоплатно земельних ділянок бійцями АТО, КМДА може завжди в цьому відмовити на підставі відсутності графічних даних, які можна отримати лише від місцевих органів влади. І якщо сама вона їх не надає, то їх, як випливає з пояснень юриста, можна отримати від місцевих органів селищ навколо Києва, але в самому Києві – ні, адже за нього відповідає все ті ж КМДА і Київрада.

На думку Віталія Власюка, однак, спрощення процедури отримання земельних ділянок для бійців АТО може відкрити шлях для нової корупції і шахрайства.

Шляхом спрощення процедури для воїнів АТО можемо відкрити шлях для численних шахраїв
Віталій Власюк

«Шляхом спрощення процедури для воїнів АТО можемо відкрити шлях для численних шахраїв. Це моя думка, як юриста. Зараз, ми це прекрасно знаємо, є деякі люди, які заїжджають у зону АТО на один день, отримують довідку, що я там був, одразу повертаються і вимагають: «Дайте мені землю». Тому, мабуть, процедуру треба залушати такою, як вона є. Тут радше потрібне людське ставлення з боку державних службовців, щоб на кожному етапі людям ішли на зустріч», – відзначає експерт.

Таким чином, з проектів рішень Київради, планів, озвучених міським керівництвом, та роз’яснень департаменту земельних ресурсів КМДА випливає, що створюватиметься спеціальна черга, що розраховувати українські захисники можуть на землі в селищі Биківні, де розташовані масові поховання жертв тоталітаризму, і що навіть якщо вони подадуть графічне зображення ділянки в іншому районі Києва, то це не гарантуватиме їм позитивного результату, оскільки «вільних ділянок обмаль».

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG