Доступність посилання

ТОП новини

Опікунська рада «Охматдиту» закликала новообраних депутатів добудувати лікарню


Новообраних депутатів запросили в «Охматдит»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Опікунська рада дитячої лікарні «Охматдит» закликала новообраних депутатів Верховної Ради добудувати новий корпус медзакладу. «Наша лікарня робить велику роботу, але на сьогоднішній день є застарілою і не виконує необхідних вимог по наданню спеціалізованої медичної допомоги дітям України. Зараз все залежить від політичної волі», – заявив Юрій Гладуш, головний лікар «Охматдиту».

«Досвід показав, що питання вирішують не гроші, не медики, а виключно політики. Коли буде політична воля керівників держави – тоді лікарню добудують. Навіть за наявності фінансування, без бажання – проект не завершать. На мою думку, сьогодні політичної волі в державі немає, на жаль. Скільки депутатів йшло на вибори з гаслом «Добудуємо «Охматдит»?». Я таких не бачив. Сподіваюся, що в коаліційну угоду це питання внесуть», – додав він.

Як заявив головний інженер ТОВ «Укрпрофмед» Олег Зварич, за 2012 рік вдалося звести каркас будівлі нового корпусу лікарні, і він на 90% вже готовий. «Також за цей час частково закупили обладнання: лінійний прискорювач та комп’ютерний томограф, загальна вартість яких складають близько 80 мільйонів гривень», – розповідає, головний інженер ТОВ «Укрпрофмед».

Обладнання, яке б дозволило діагностувати важкі хвороби у дітей на даний момент нерозпаковане – воно зберігається в герметичних упаковках, у приміщенні змушені підтримувати спеціальну температуру.

Щоб добудувати лікарню, потрібно ще щонайменше 430 мільйонів гривень, заявила Оксана Романюк, член Опікунської ради лікарні. За її словами, всього за планом 2011 року «Охматдит» мав би обійтись у 1,5 мільярда гривень.

«Таку ж суму за три останні роки українці вивезли закордон лише на операції із пересадки кісткового мозку від нерідного донора. Проте є ще чимало проблем, які «Охматдит» допоміг би вирішити», – заявила Романюк.

У зустрічі брали участь обрані депутати від політичних сил «Блок Петра Порошенка», «Самопоміч» і «Радикальна партія», яким члени Опікунської ради «Охматдиту» вручили малюнки від маленьких пацієнтів. Вони погодилися, що це питання є важливим, але ніяких конкретних обіцянок не було, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Будівництво нового корпусу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» розпочалося у грудні 2011 року. Призупинилось воно у жовтні 2013 через брак коштів.

У новому корпусі лікарні планується 5 онкологічних і гематологічних відділень, 10 хірургічних відділень і відділення інтенсивної терапії. При успішному закінченні проекту, кількість пацієнтів зросте від 16-18 тисяч на рік (що є зараз) до 25 тисяч. Вперше в Україні буде створене відділення дитячої променевої терапії, а також з’явиться можливість проводити операції пересадки кісткового мозку від нерідного донора, яких в Україні не роблять.

XS
SM
MD
LG