Доступність посилання

ТОП новини

Раціональної причини для наступу Росії немає – експерт


РНБО повідомила про оголошення сепаратистами повної мобілізації на підконтрольній їм території на Донбасі. Крім того, зокрема на Донецькому, Дебальцевському та Луганському напрямках продовжуються активні бойові дії. Обстріли українських позицій велися з мінометів, гранатометів і установок «Град». Це підтверджує і ОБСЄ, яка заявила 11 листопада, що ризик ескалації на сході України зростає. Українські експерти говорять, що існують причини для підозр про можливий військовий наступ, а російські аналітики вірять, що такі побоювання раціонально необґрунтовані.

Схід України, зокрема Донецьк потерпає від найсильніших боїв із часів підписання 5 вересня Мінської угоди.

Спостерігачі ОБСЄ на прес-конференції в Києві у вівторок, окрім іншого, повідомили, що бачили, як у напрямку центра Донецька рухався військовий конвой, який, зокрема, складався із 43 транспортних одиниць. П’ять із них мали на причепі артилерійські знаряддя для 120-мілімітрової гаубиці, ще п’ять везли частково замасковані ракетні системи залпового вогню.

Численні відео пересування військової колони були опубліковані в інтернеті.

На територію України з Росії зайшла колона з 30 одиниць військової техніки – РНБО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Тим часом, Рада національної безпеки і оброни України повідомляє про те, що у підконтрольних сепаратистам містах, зокрема, в Торезі, Сніжному, Макіївці та Шахтарську, оголосили повну мобілізацію місцевого населення.

А Міністерство закордонних справ України направило ноту протесту МЗС Росії через тривалу агресію на cході країни.

Москва заперечує свою причетність і продовжує закликати всі сторони конфлікту дотримуватися Мінської угоди. Сепаратисти ж стверджують, що ця колона є лише підкріпленням, яке переміщують у Донецьк з інших частин підконтрольної сепаратистам території.

Що є причиною нової військової активності сепаратистів на сході України?

Івана Лозового під час служби у батальйоні «Айдар»
Івана Лозового під час служби у батальйоні «Айдар»

На думку політолога Івана Лозового, який служив у батальйоні «Айдар», президент Росії Володимир Путін має незакінчену справу на сході України, а саме: побудова такого собі сухопутного мосту до Криму. Путін також не відмовився б від отримання Харкова.

«Ці два конкретних об’єкта – сухопутний міст до Криму і Харків – наблизить Путіна до його первісної мети – вирізати «Новоросію» з території України. Це такий собі півмісяць, який простягається з півночі на південь і трохи на захід над Чорним морем. Це дозволить Путіну казати, що він виграв, бо до цього моменту, я б сказав, він багато не виграв», – сказав Лозовий.

Зміцнення позицій сепаратистів

Олександр Гольц
Олександр Гольц

Однак, за словами російського військового експерта Олександра Гольца, не варто перебільшувати інформацію про військову активність сепаратистів на сході України, а особливо інформацію, яку поширює українська сторона.

«Дані досить суперечливі і, якщо зовсім вже чесно, то українське керівництво, на мій погляд, сильно підірвало довіру до себе тим, що з якимось дитячим захопленням воно взялося брати участь в інформаційній війні», – сказав він.

Тим не менш, він не заперечує, що якесь пересування військ на сході України може дійсно відбуватися. Однак, на його думку, говорити про підготовку до військового наступу не варто. З військової точки зору, будь-який наступ не є логічним через непередбаченість зимової погоди. З політичної точки зору так само, адже політичні умови майже не змінилися з літа, коли військова кампанія була б більш доречною.

«Я б припустив, що всі ці переміщення, якщо говорити про раціональний характер, це додаткова техніка – для того, щоб зміцнити позиції сепаратистів, якщо вони мають місце. Раціональних пояснень можливості російського наступу я не бачу», – сказав експерт.

У Донецьку обстрілюють аеропорт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Реакція на вибори

Інші експерти говорять про те, що ескалація військової активності сепаратистів є відповіддю на рішення Петра Порошенка надіслати додаткові війська на схід України після так званих «виборів», що їх провели угруповання «ДНР» і «ЛНР», які визнані в Україні терористичними.

Сепаратистська влада на сході України 2 листопада провела «вибори», які Київ, Європейський союз, США та ОБСЄ визнали нелегітимними і такими, що порушують Мінську угоду.

У відповідь на так зване «голосування» український президент Петро Порошенко надіслав додаткові війська на схід і попросив парламент скасувати закон про особливий для сепаратистських регіонів, яка була частиною Мінської угоди.

Петро Порошенко засуджує псевдовибори на Донбасі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

«Я думаю, що нещодавня доставка додаткової техніки (сепаратистам із Росії – ред.), має, в першу чергу, оборонний характер на даному етапі. Риторика Києва після «виборів» на Донбасі та скасування рішення про надання статусу автономії захопленій території (йдеться про закон «Про особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» – ред.) означає, що Росія і Донбас не можуть виключати поновлення українського наступу», – зазначає Том Фрір, дослідник Європейської мережі лідерів.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG