Доступність посилання

ТОП новини

В Україні – тяжкі часи, але це часи боротьби за свободу – Нобелівський лауреат


Маріо Варгас Льоса, Нобелівський лауреат з літератури 2010 року, Київ, 11 листопада 2014 року
Маріо Варгас Льоса, Нобелівський лауреат з літератури 2010 року, Київ, 11 листопада 2014 року

Нобелівський лауреат у царині літератури 2010 року, перуанець Маріо Варгас Льоса відвідав Україну, провівши у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка майже тригодинну зустріч із шанувальниками своєї творчості. Автор активно цікавиться політикою, свого часу у 1990 році він навіть взяв участь у боротьбі за посаду президента Перу від парії «Демократичний фронт», але не здобув перемоги. Тож діалог слухачів із зіркою літератури був присвячений не лише літературі, а й ролі Європи та складній ситуації, в якій опинилася Україна.

Маріо Варгас Льоса, який нині живе в Іспанії, вважає побудову Європейського союзу дуже амбітним проектом. «Серед великих утопій, які були джерелом насильства, це перша реалістична утопія – не знаю, чи можна поєднувати ці слова. Це утопія, що базується на культурі свободи та демократії між країнами, які мають різні традиції, але хочуть співіснувати, зберігаючи при цьому своє різноманіття», – зазначив він.

Письменник зауважив, що Західна Європа ще ніколи не жила в такому мирі, як останні півсторіччя завдяки Європейському союзу. Він звернув увагу на те, що країни, які утворилися після розпаду Радянського Союзу, здобувши свободу, долучилися до ЄС і процвітають. І тепер, коли Україна прагне долучитися до європейських традицій, коли цей ідеал «мобілізував молодь і найкращих політиків», то у Європі, на його думку, на це дивляться із захватом.

(Повна версія зустрічі)

«Націоналістичні рухи не матимуть шансу на успіх»

Однак письменник констатує, що Європа ще не досить мобілізована і не всі інституції розуміють та підтримують Україну у складній ситуації. За словами Маріо Варгаса Льоси, саме громадськість повинна тиснути на владу, щоб досягти солідарності з Україною.

Він зауважив також, що багато європейців втратили надію на спільне європейське майбутнє, а це спричинило сплеск націоналізму, який провокує насильство. «Ми думали, що націоналізм вже зник, але він знову виник. У багатьох країнах Європи з’явилися націоналістичні рухи. Я думаю, вони не матимуть успіху, бо вони дуже ретроградні. Наш світ думає про співіснування, а не про виключення, як це передбачає націоналізм», – зазначає Маріо Варгас Льоса. Він вважає, що націоналістичні рухи «бачать тільки дерево, а не увесь ліс».

«Про те, що трапилося в Україні, знають в усьому світі»

Інтелектуальний світ став солідарним з Україною і дуже критично ставиться до путінської Росії і насилля, яке там панує

«Інтелектуали нашого часу стали циніками, втративши ентузіазм і впевненість у майбутньому. Однак про те, що трапилося в Україні, знають в усьому світі. Я не знаю, чи відомо вам, як активізувався інтелектуальний світ у США, Європі, Латинській Америці. Він став солідарним з Україною і дуже критично ставиться до путінської Росії і насилля, яке там панує», – наголосив Маріо Варгас Льоса.

Він помітив дуже позитивне ставлення інтелектуалів світу до інтеграції та демократизації України: «Дуже важливо, щоб цей рух за інтеграцію, демократизацію мав успіх, не провалився попри «Новоросію», попри Росію, яка була і є колонізатором».

Якщо Путін стоятиме на своєму і створить штучну «республіку», то існування таких новоутворень він використає, щоб показати провал демократії в Україні

«Але якщо Путін стоятиме на своєму і створить штучну «республіку», то існування таких новоутворень він використає, щоб показати провал демократії в Україні», – додав він.

«Зараз в Україні – тяжкі часи, але це часи боротьби за свободу»

«Політика Путіна і Росії, яка, на жаль, має підтримку російського суспільства, що не звільнилося від авторитарної традиції, – викликають сильне занепокоєння», – зазначив Маріо Варгас Льоса. Основною причиною свого візиту в Україну письменник назвав захоплення рухом громадянського суспільства, яке прагне покласти край авторитарним традиціям, корупції та політиці як засобу збагачення.

Зараз в Україні – тяжкі часи, але це часи боротьби за свободу. Я підтримую всіх чоловіків, які борються за демократію і законність

«Ми побачили, як люди мобілізуються для досягнення свободи. Зараз в Україні – тяжкі часи, але це часи боротьби за свободу. Я підтримую всіх чоловіків, які борються за демократію і законність», – висловив підтримку українським військовим письменник.

Дуже важливо, щоб Україна незворотньо інтегрувалась у Європу, щоб вона жила у мирі, бо дуже багато людей сумніваються у можливості цього

Він наводить приклад Іспанії, яка, увійшовши до Європи, здобула друге життя: «Іспанія – це щаслива історія суспільства, яке перейшло від диктатури до демократії без крові – завдяки домовленості, консенсусу. Іспанія швидко інтегрувалася, зміцніла економічно, почала швидко розвиватися». Без входження в Європу це, за його словами, було б неможливо. На цьому прикладі Маріо Варгас Льоса наголосив, наскільки важливо, щоб рух за європейську інтеграцію в Україні мав успіх. «Дуже важливо, щоб Україна незворотньо інтегрувалась у Європу, щоб вона жила у мирі, бо дуже багато людей сумніваються у можливості цього. Однак єдиний спосіб вижити для Європи – це жити спільно», – підсумував він.

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG