Доступність посилання

ТОП новини

Місія ОБСЄ заявляє, що не розкриває позицій українських військових


Майкл Боцюрків, архівне фото
Майкл Боцюрків, архівне фото

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні не розкриває місць розташування українських військових на Сході України, заявив сьогодні речник місії Майкл Боцюрків.

За його словами, місія працює нейтрально і неупереджено і не приховує фактів, коли спостерігає військові сили, а потім передає такі дані у спільному комітеті, в роботі якого беруть участь представники української і російської сторін.

Раніше сьогодні в Раді національної безпеки і оборони висловили стурбованість тим, що «окремі представники місії ОБСЄ передають розвіддані терористам». «Українська сторона занепокоєна відомостями про те, що окремі представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі розголошують інформацію про дислокацію українських військових підрозділів. Ми розраховуємо, що місія діятиме неупереджено і не допускатиме вчинків, які можуть підірвати довіру до її роботи в українському суспільстві. Присутність міжнародних спостерігачів розглядається як вагомий чинник забезпечення сталого миру на Донбасі. Це важливе завдання не повинно бути зірване, бо від цього залежить життя людей», – заявили в Інформаційно-аналітичному центрі РНБО.

Натомість у Росії поскаржилися сьогодні, що місія ОБСЄ мало розголошує дані про дислокацію українських сил. Москва має намір з’ясувати, чому в доповідях Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні не відображаються дані про перегрупування українських військових, заявив постійний представник Росії при Організації з безпеки і співпраці в Європі Андрій Келін.

Учора в ОБСЄ повідомили, що спостерігачі Спеціальної моніторингової місії, які зустрічалися з представниками України і Росії у Спільному центрі контролю і координації, повідомили їм про важку артилерію і танки, які вони бачили біля контрольованого українськими силами села Карлівка Донецької області.

У Спільному центрі контролю і координації на Сході України працюють представники ОБСЄ, Збройних сил України, а також Збройних сил Росії, яка надає сепаратистам широку підтримку. Офіційно Росія стверджує, що ніяким чином не причетна до дій сепаратистів.

В Україні останнім часом лунає дедалі більше звинувачень на адресу ОБСЄ у фактичній співпраці з Росією й сепаратистами в перебігу нинішнього конфлікту. Зокрема, вчора група українських військових експертів «Інформаційний спротив» відмовилася від контактів із ОБСЄ. Координатор групи Дмитро Тимчук пов’язав таке рішення з тим, що ця організація «дуже часто виступає в ролі ширми для агресивних планів» Росії. В ОБСЄ це заперечують.

XS
SM
MD
LG