Доступність посилання

ТОП новини

Влада Києва обіцяє наділити бійців АТО землею, але лише по черзі


Кличко оглянув земельні ділянки для родин загиблих бійців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Кличко оглянув земельні ділянки для родин загиблих бійців

Київ – Родини загиблих військових, а також поранених бійців, учасників АТО, зможуть отримати безкоштовно земельні ділянки в Києві. Про це заявив у вівторок міський голова Віталій Кличко. Так, Київська міська рада вже на найближчій сесії планує створити спеціальну комісію, що прийматиме заявки та визначатиме черговість отримання земельних ділянок. Проте точних строків, у які будуть ухвалені відповідні рішення та здійснені відповідні землевідводи наразі міські чиновники не готові назвати. Поки що ж Віталій Кличко особисто проінспектував 10 гектарів землі у селищі Биківня, які мають намір виділити 38 родинам загиблих воїнів.

Міський голова української столиці Віталій Кличко загалом залишився задоволений оглядом земельного наділу, який може бути виділений першим у черзі на безкоштовні земельні ділянки 38 родинам загиблих воїнів. Наступними за ними в цій черзі будуть важкопоранені та поранені військовослужбовці. Він запевняє, що це питання буде розглянуте вже на найближчій сесії міської ради 13 листопада.

Тут дуже непогане місце розташування: є інфраструктура, під’їзні шляхи є
Віталій Кличко

«Тут дуже непогане місце розташування: є інфраструктура, під’їзні шляхи є. Я впевнений, що ці ділянки повинні бути виділені родинам загиблих. Тут територія сягає приблизно 10 гектарів. Наступна сесія Київради, на ній Ви отримаєте чітку інформацію про алгоритм виділення земельних ділянок, звіт комісії з виділення ділянок. Потім, коли вони будуть виділятися, інформація буде публічна, ви зможете по прізвищах дізнатися, хто їх отримує, аби уникнути будь-яких спекуляцій», – заявив Віталій Кличко.

На запитання про те, чи доречно виділяти земельні ділянки в селищі, де розташоване найбільше масове поховання жертв сталінських репресій в Україні, Кличко відповів: «Це зовсім інша сторона Биківні, і тут ніяких поховань немає. Не потрібно тут ніяких спекуляцій».

Місцеві мешканці підтвердили Радіо Свобода, що в цьому районі, наскільки їм відомо, поховань немає і не було.

«Всім одразу видавати землю не будемо, створюватиметься черга» – Поліщук

Директор департаменту земельних ресурсів КМДА Олексій Поліщук пояснив, що ті, хто отримає ділянки в Биківні, повинні будуть створити кооператив і вже в його рамках вирішувати всі питання, пов’язані з розподілом земель та будівництвом. Він також запевнив, що вирішення всіх питань щодо землевідводу міська влада бере на себе.

«Всім одразу видавати не будемо. Є земельна ділянка площею 10 гектарів. Її можна поділити і на п’ять соток, і на десять соток, і на три. Ми даємо можливість військовослужбовцям самим визначитися, що їм будувати на цих ділянках. Ми розпочали з цих земельних наділів. Якщо їх не вистачатиме, то будемо шукати інші. Можливо, будуватимемо багатоквартирні будинки», – пояснив Олексій Поліщук.

«Думаю, що звертатися потрібно буде до спеціальної комісії» – Резніков

Секретар Київради Олексій Резніков пояснив, що звертатися учасники АТО та їхні родини щодо отримання землі повинні будуть до спеціальної земельної комісії.

«Буде створена комісія, в яку будуть входити представники учасників АТО, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, депутатського корпусу, виконавчого органу, волонтерських організацій. Саме ця комісія напрацює критерії, вимоги й перелік документів. Думаю, що саме до цієї комісії будуть звертатися учасники АТО або їхні представники. Саме вона буде обробляти документи й визначати черговість розгляду звернень», – запевнив секретар Київради.

Боєць 12-го батальйону територіальної оборони «Київ» та представник міської організації спілки учасників АТО Дмитро Примаченко пояснив, що військовослужбовцям, які не матимуть грошей для власного будівництва на виділеній ділянці, можливо, пропонуватиму компенсації або квартири.

«Якщо комусь з учасників АТО виділяють земельну ділянку, а він нічого не може побудувати, бо це величезна сума грошей, потрібна для будівництва. Є варіант, що, можливо, буде якась компенсація за цю ділянку. Віддають людині гроші або сім’ї загиблого. Відповідно ця земельна ділянка переходить по черзі. Або буде побудований величезний кемпінг, тобто вже буде готова квартира й зводити будинок самому не потрібно буде. Третій варіант – це, відповідно, споруджувати якийсь власний будинок», – розповідає Дмитро Примаченко.

Наразі міські чиновники не готові назвати жодних конкретних строків, у які буде здійснено землевідвід та оформлення прав власності для перших 38 родин та наступних, які стануть у чергу.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG