Доступність посилання

ТОП новини

Захист Савченко в Росії хоче оскаржити рішення суду про експертизу


Надія Савченко у клітці в залі Басманного суду, Москва, 11 листопада 2014 року
Надія Савченко у клітці в залі Басманного суду, Москва, 11 листопада 2014 року

У Росії адвокати утримуваної там за ґратами українки Надії Савченко заявили сьогодні, що оскаржать рішення суду, який визнав законним призначення їй психолого-психіатричної експертизи.

Як сказав адвокат Марк Фейгін, ухвалене сьогодні рішення Басманного районного суду Москви оскаржать у Московському міському суді протягом дня чи двох.

Крім того, сказав інший адвокат Микола Полозов, захист Надії Савченко готовий звернутися у зв’язку з незаконними діями щодо неї і до Європейського суду з прав людини.

Адвокати вважають, що слідство направило Савченко на 20 днів на стаціонарну експертизу з єдиною метою ізолювати її на час завершення виборчої кампанії в Україні, де вона балотувалася і була обрана до Верховної Ради як перший номер у списку партії «Батьківщина». Тим часом результатів експертизи адвокатам так і не повідомили.

Раніше сьогодні Басманний суд у Москві відмовився задовольнити скаргу захисту української льотчиці Надії Савченко на постанову про призначення стаціонарної психіатричної експертизи і визнав цю експертизу законною. При цьому суд узявся розглядати скаргу вже після завершення терміну самої експертизи.

У Росії українську льотчицю-офіцера, яка брала участь в антитерористичній операції як доброволець, звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів, які перебували в Україні нелегально і в лавах сепаратистів висвітлювали їхні напади на українських силовиків. Крім того, за словами адвокатів, проти Савченко хочуть відкрити ще одну справу – за «незаконний перетин кордону».

Надію Савченко взяли під варту в Росії після того, як її, захоплену в полон сепаратистами, незаконно перевезли через кордон і влаштували її передачу російським силовикам. За даними захисту, вона потрапила в полон до загибелі росіян і відтак не могла бути причетною до цього.

XS
SM
MD
LG