Доступність посилання

ТОП новини

В Україну прибула делегація Міжнародного кримінального суду через розслідування вбивств на Майдані


В Україну прибула делегація Міжнародного кримінального суду для підтвердження звинувачень щодо вищих посадових осіб України через події на Майдані та притягнення їх до кримінальної відповідальності у цьому суді. Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Раніше, 22 вересня, Генпрокуратура надала судові інформацію про ці звинувачення.

Члени делегації зустрілися з генпрокурором Віталієм Яремою.

«У ході зустрічі сторони обговорили хід та результати розслідування кримінальних проваджень щодо подій, пов’язаних з розгоном мирних демонстрантів, заподіянням тілесних ушкоджень, а також вбивствами громадян у період з листопада минулого року по 22 лютого 2014 року», – мовиться у повідомленні.

Ярема підкреслив, що Генпрокуратура готова до конструктивної співпраці з офісом прокурора МКС для встановлення істини у трагічних подіях на Майдані.

За словами керівника відділу аналізу ситуацій Емеріка Роже, головна мета місії – зрозуміти, чи підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду ті злочини, які було скоєно на Майдані.

25 лютого Верховна Рада звернулася до Міжнародного кримінального суду з метою притягнення до кримінальної відповідальності у цьому Суді вищих посадових осіб України щодо передбачених статтею 7 Римського статуту МКС злочинів проти людяності під час мирних акцій протестів громадян на Майдані.

25 квітня прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда відкрила процедуру попереднього вивчення ситуації в Україні.

Україна не зобов’язувалася визнавати Міжнародний кримінальний суд: Київ підписав, але не ратифікував Римський статут – міжнародний договір про цей суд.

На сьогодні МКС розглянув чи продовжує розглядати справи понад трьох десятків людей, звинувачених у злочинах проти людяності та геноциді. Максимальне покарання для визнаних винними – тридцять років, в окремих особливих випадках довічне ув’язнення.

Екс-президент Віктор Янукович, екс-прем’єр Микола Азаров, колишній генпрокурор Віктор Пшонка, екс-глава МВС Віталій Захарченко та інші високопосадовці втекли з України після масових розстрілів людей у лютому на майдані Незалежності в Києві. Проти них в Україні відкрили кримінальні провадження, зокрема стосовно Януковича, щодо перевищення повноважень у період з листопада 2013 року по лютий 2014 року та за масові вбивства активістів Майдану.

XS
SM
MD
LG