Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк просить СБУ розібратися з ситуацією щодо закупівлі вугілля в ПАР


Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив СБУ розібратися в ситуації, пов’язаній з поставками вугілля з Південно-Африканської Республіки.

«Я прошу СБУ невідкладно розібратися в ситуації: хто стоїть за питанням перерозподілу вугільного ринку», – заявив він.

Прем’єр зазначив, що це питання національної безпеки, коли в силу так званих перевірок Україна може втратити зараз можливість закуповувати вугілля в інших країн світу, крім Росії, а також на територіях у Донбасі, захоплених угрупрованнями «ЛНР» і «ДНР».

10 листопада Генпрокуратура провела допит міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана у рамках розслідування закупівлі південноафриканського вугілля.

Раніше українські ЗМІ повідомили, що президент України Петро Порошенко на останньому засіданні РНБО поставив під сумнів прозорість схеми поставок вугілля з Південно-Африканської Республіки в Україну.

У вересні уряд уклав контракт на постачання 1 мільйона тонн вугілля для теплоелектростанцій з Південно-Африканської Республіки.

Україна вперше за тривалий період почне імпортувати енергетичне вугілля для забезпечення потреб теплових електростанцій. Забезпечити ТЕС вугіллям власного видобутку сьогодні практично неможливо через бойові дії на сході країни, де розташована велика частина діючих шахт. Близько 47% електроенергії, що виробляється в Україні, генерують АЕС, решту виробляють ТЕС шляхом спалювання газу і вугілля, а також гідроелектростанції і «зелена» енергетика. Брак газу і зупинка 80% шахт на Донбасі через військові дії призвели до дефіциту енергоносіїв і, як наслідок, електроенергії.

XS
SM
MD
LG