Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ занепокоєні становищем на Сході України і нападами на безпілотники


Ламберто Дзаннієр, архівне фото
Ламберто Дзаннієр, архівне фото

Генеральний секретар Організації з безпеки і співпраці в Європі Ламберто Дзаннієр висловив сьогодні занепокоєння через погіршення становища на Сході України, зокрема, відсутністю деескалації конфлікту і введенням у регіон нової військової техніки.

Він звернув увагу, що спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні не мають достатньої свободи пересування, особливо в регіонах Донеччини й Луганщини, захоплених сепаратистами. За його словами, спостерігачі, серед іншого, хотіли мати змогу патрулювати на кордоні України й Росії в цих регіонах.

Дзаннієр також нагадав про обстріли безпілотних апаратів, які використовує для спостереження місія ОБСЄ, і ставлення електронних перешкод роботі цих апаратів. За його словами, камери безпілотників фіксували обстріли апаратів із зенітної зброї людьми в неозначених одностроях, які воюють на боці сепаратистів, а джерело перешкод у місії визначити не змогли, хоча їх ставить серйозна військова техніка, а не любительська.

Ці перешкоди ставилися поблизу Маріуполя – саме там, де місія намагалася з’ясувати, чи не готується наступ сепаратистів на це місто, але не змогла, бо «осліпла» через таку небезпеку для її безпілотників, сказав Ламберто Дзаннієр журналістам у Брюсселі.

Сьогодні ж головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав підтвердив, що за останні два дні в НАТО спостерігали входження на територію східної України колон із російськими танками, артилерією, системами протиповітряної оборони і бойовими частинами. Попередніми днями про введення на Схід України російських військ і техніки заявляли українські силовики.

Останніми днями Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні долучилася до українських силовиків і користувачів соціальних мереж і теж почала повідомляти про спостереження великих колон військової техніки і важких озброєнь, що в’їжджали до захоплених наразі проросійськими сепаратистами територіях у частині Донбасу чи пересувалися на цих територіях, але в ОБСЄ не стали заявляти, кому належить ця техніка.

Росія на всі докази перебування її військ і техніки на Сході України відповідає словами заперечення і стверджує, що всі ці сили належать підтримуваним нею сепаратистам.

Крім того, раніше в ОБСЄ повідомляли про принаймні три випадки ставлення електронних перешкод її безпілотникам на півдні Донецької області і принаймні один випадок обстрілу апарата з зенітки на захопленій сепаратистами території.

XS
SM
MD
LG