Доступність посилання

ТОП новини

Новий медіа-ресурс Кремля: Захід повинен боятися п’ятьох речей


Дмитро Кисельов під час презентації нового інформаційного агентства «Супутник», Москва, 10 листопада 2014 року
Дмитро Кисельов під час презентації нового інформаційного агентства «Супутник», Москва, 10 листопада 2014 року

Дейзі Сінделар

Новий медіа-продукт Росії інформаційне агентство «Супутник» – це амбітний міжнародний мультимедійний ресурс, який має десятки бюро у світі і веде трансляцію різними мовами. Керівник компанії-засновника «Росія Сьогодні» Дмитро Кисельов каже, що «Супутник» протистоятиме західній «пропаганді». Побіжний перегляд перших матеріалів «Супутника» показує, що продукт є не настільки фальшивим, як селективним і, безсумнівно, приверне увагу консервативних читачів на Заході.

Ось чому нове інформаційне агентство Кремля вважає, що Захід повинен побоюватися п’ятьох речей.

1. Абсолютне презирство британських політиків

Чи то на Заході чи на Сході, «Супутник» впевнено заявляє, що ми всі перебуваємо у владі політиків. Зрештою, вони навчені майстри в мистецтві переконливої мови тіла. Аліна Малиновська в своїх ілюстрованих настановах пропонує поради щодо того, як інтерпретувати міміку і рухи рук світових лідерів. Тоді як президент Росії Володимир Путін показаний таким, що демонструє «щастя» з піднятими куточками губ і тим, що слухає співрозмовників з напівпіднятими руками в певній позі, британські ж прем'єр-міністри Тоні Блер і Девід Камерон змальовані як невиправні сноби, що зображують «презирство» з притиснутими губами і перекинутими головами. Канцлер Німеччини Анґела Меркель, між тим, «виказує нижчу ступінь емоційного комфорту» іноді схрещуючи руки перед тазовою областю.

2. Розпещені діти і президенти-вегетаріанці

«Всього лише одне або два покоління тому, – пише кореспондент «Супутника» Микита Алентьєв, – відмовляючись від гамбургера, ви б отримали по руках від мами і тата, а також вам прочитали б відповідну лекцію. Сьогоднішнім дітям подобається ідея бути «особливими» і люди довкола з більшою толерантністю визнають їх дієтичний вибір». Результат? США матимуть президента-вегетаріанця до 2020 року.

3. Ви марнуєте свій час із Аль-Багдаді

Офіційні представники Міністерства оборони США не змогли підтвердити, чи був поранений або вбитий лідер терористичної групи «Ісламська держава» Абу Бакр аль-Багдаді під час авіаудару на заході Іраку 8 листопада. «Супутник» каже, що, так чи інакше, це немає значення. «На відміну від «Аль-Каїди», яка була зосереджена навколо харизми та популярності однієї людини, «Ісламська держава» об'єднує різні групи терористів», – пише Ендрю Корибко. Ну, а Усама бін Ладен? «Він був трішки більше, аніж символічна фігура» перед тим, як США знайшли його.

4. Латиноси-мусульмани захоплюють планету

Через зменшення слов'янського населення, Росія чутливо ставиться до демографічних проблем – і до своїх, і чужих. У своєму матеріалі під заголовком «Від Ватикану до паранджи» «Супутник» посилається на динаміку демографічних показників, щоб нагадати США про дві демографічні групи, які стрімко зростають: мусульман і латиноамериканців, які зливаються. Росте кількість новонавернених ентузіастів серед латиносів, повідомляє «Супутник». (Вихідці з Латинської Америки становлять тільки 12% від мусульманських новонавернених, але іспанські жінки складають більше ніж половину цієї групи.) Як зазначає «Супутник», «ця ідентифікація діє як бумеранг на їхню батьківщину і латиноси-мусульмани поширюють ісламську культуру» у США.

5. Південна Флорида – «наступний Донбас»

Росія любить розколи, особливо, у своїх сусідів. «Супутник» перераховує найкращі «гарячі точки» 2014 року. До них, на думку агентства, належать Каталонія, Шотландія, Венеція, Крим... і Маямі, де місцевий віце-мер був обурений байдужістю чиновників з півночі до зміни клімату, а відтак запропонував створити окрему державу «Південна Флорида».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG