Доступність посилання

ТОП новини

Франція досі не має дати передачі «Містраля» Росії – міністр


На нинішній момент іще не можливо визначити дати передачі Росії збудованого для неї бойового корабля класу «Містраль», заявив сьогодні міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан.

Виступаючи в нижній палаті парламенту, Національних зборах, він сказав, що, за попередніми домовленостями, корабель мали б передати найближчим часом, але компанія, що збудувала його, досі не має урядового дозволу на це.

Міністр нагадав, що президент Франції Франсуа Олланд раніше заявляв, що умови для передачі корабля Росії наразі відсутні – такими умовами мало б бути повне виконання Росією «мінських домовленостей». Як сказав Ле Дріан, Олланд «казав, що остаточне рішення ухвалить у належний момент, беручи до уваги всю відповідальність, пов’язану з цим рішенням, а це рішення непросте».

За первісним контрактом, укладеним іще 2011 року, перший із двох кораблів класу «Містраль» мали б передати Росії вже післязавтра.

Франція ще у вересні оголосила, що зупиняє передачу Росії цих кораблів, перший із яких уже готовий до передачі, через дії Москви проти України. Тепер Франція весь час відкладає передачу корабля, але остаточно від неї не відмовилася. На кораблі у Франції перебуває російський екіпаж, який проходить на ньому навчання, щоб перевести корабель до Росії. Сума контракту на будівництво двох цих кораблів для Росії становить 1 мільярд 120 мільйонів євро.

Ударні десантні вертольотоносці класу «Містраль», чи, за французькою класифікацією, командно-штурмові кораблі здатні нести 16 вертольотів, 4 десантні судна, 40 танків або до 70 бойових машин, із яких 13 танків, а також 450 бійців. Крім того, на кораблі є шпиталь майже на 60 місць. Можливість передачі Росії таких кораблів викликає великі застереження в сусідів Росії, членів ЄС і НАТО – Польщі і трьох країн Балтії, а також у США.

XS
SM
MD
LG