Доступність посилання

ТОП новини

Сербський ультранаціоналіст тимчасово повертається з Гаазького трибуналу


Воїслав Шешель вітає прихильників із балкону будівлі Сербської радикальної партії, Белград, 12 листопада 2014 року
Воїслав Шешель вітає прихильників із балкону будівлі Сербської радикальної партії, Белград, 12 листопада 2014 року

Лідер сербських ультранаціоналістів Воїслав Шешель прибув сьогодні до Белграда після того, як Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії тимчасово звільнив його з-під варти через стан здоров’я.

Він відразу вирушив до штаб-квартири очолюваної ним Сербської радикальної партії у столиці Белграді, де заявив сотням прихильників, що «скине відступників і зрадників Сербії» – президента Томислава Николича і прем’єр-міністра Александара Вучича.

Гаазький трибунал тимчасово відпустив Шешеля на лікування до Сербії за умови, що там він не контактуватиме з жертвами і свідками в його справі і не чинитиме на них тиску і буде зобов’язаний повернутися до трибуналу на його першу вимогу.

Лікарі з Сербії, які нещодавно оглядали Шешеля, заявили, що в того рак кутньої кишки, який перейшов уже на печінку.

60-річний нині Воїслав Шешель перебував під вартою з 2003 року, коли він сам здався Гаазькому трибуналові. Процес у його справі, який почався 2007 року, ще триває.

Воїслав Шешель, засновник і керівник ультранаціоналістичної Сербської радикальної партії, а свого часу фактично один із найближчих помічників тодішнього президента Сербії Слободана Милошевича, звинувачений у 9 злочинах проти людяності і порушеннях законів та звичаїв ведення війни, що їх він, як стверджують, вчинив у 1991–93 роках під час воєн у колишній Югославії.

XS
SM
MD
LG