Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ кажуть, що не фіксували перетину кордону російською військовою технікою


Майкл Боцюрків, архівне фото
Майкл Боцюрків, архівне фото

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні не фіксували перетину українсько-російського кордону військовою технікою з Росії, розповів сьогодні в інтерв’ю Радіо Свобода речник СММ ОБСЄ Майкл Боцюрків.

«Наші колеги на російському боці кордону працюють лише на двох пропускних пунктах. Як вам відомо, українсько-російський кордон великий і не всюди належно контрольований. Ми звітуємо лише про те, що ми бачимо», – наголосив він, маючи на увазі роботу іншої місії ОБСЄ – Спостережної місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» й «Донецьк» у Ростовській області.

Боцюрків підтвердив, що СММ ОБСЄ працює з безпілотними апаратами, які можуть долетіти до українсько-російського кордону. Але, за його словами, поки що ці апарати не вели спостереження за кордоном.

Речник місії додав, що спостерігачі ОБСЄ протягом останніх днів зафіксували збільшення кількості військової техніки на захоплених сепаратистами частинах території Донецької області і її переміщення. «Біля Донецька ми зафіксували 126 транспортних засобів без розпізнавальних знаків. Коли я кажу, що без розпізнавальних знаків, це значить, що на них не було номерних знаків, це також значить, що люди у цих машинах не мали якихось емблем на своїй уніформі. Але вони перевозили важке озброєння – це ракетні установки залпового вогню, 126-міліметрові гаубиці (вочевидь, мались на увазі 122-міліметрові – ред.)», – розповів Боцюрків про результати спостережень, починаючи з 8 листопада.

«Це – не те, чого можна очікувати після підписання «мінських домовленостей». У цей період, із початку вересня, ми сподівалися виведення важкого озброєння з зони конфлікту», – додав він.

Раніше сьогодні головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав підтвердив, що за останні два дні в НАТО спостерігали входження на територію східної України колон із російськими танками, артилерією, системами протиповітряної оборони і бойовими частинами. У Росії заяви Брідлава назвали голослівними.

XS
SM
MD
LG