Доступність посилання

ТОП новини

У Раді безпеки ООН попереджають про можливість повномасштабних боїв на Сході України


Зала засідань Ради безпеки ООН, архівне фото
Зала засідань Ради безпеки ООН, архівне фото

На терміновій зустрічі Ради безпеки ООН у зв’язку зі становищем в Україні в середу йшлося про можливість поновлення повномасштабних бойових дій у захоплених проросійськими сепаратистами частинах Сходу України.

Зокрема, помічник генерального секретаря ООН із політичних питань Єнс Андерс Тойберґ-Франдзен у доповіді про становище в Україні згадував повідомлення про посилення бойової напруженості в цих регіонах, надходження до них великих колон військ та важких озброєнь і наголошував, що одним із головних чинників, які заважають встановленню миру, є неможливість забезпечити контроль на кордоні України і Росії.

Представник ОБСЄ Гайді Тальявіні нагадувала про незаконність «виборів», які влаштували сепаратисти 2 листопада, і про інші «кричущі порушення» «мінських домовленостей», зокрема, бойові дії, що тривають.

А постійний представник США при ООН Саманта Павер нагадала, що залишаються незмінними головні причини конфлікту в Україні – грубе порушення Росією суверенітету й територіальної цілісності України. Росія «говорить про мир, а продовжує розпалювати війну», наголосила вона, говорячи про наявність у США свідчень того, що на Донбасі перебувають війська Росії. Вона звернула увагу, що «мінські домовленості» виконує тільки Україна, але не Росія і підтримувані нею сепаратисти.

Ніяких резолюцій на зустрічі Ради безпеки не розглядали.

Як повідомляли дипломати у Нью-Йорку, зустріч скликали на прохання Сполучених Штатів Америки після повідомлень останніх днів про введення на Схід України російських військ, танків, артилерії й інших важких озброєнь.

Раніше в середу головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав підтвердив, що за останні два дні в НАТО спостерігали входження на територію східної України колон із російськими танками, артилерією, системами протиповітряної оборони і бойовими частинами. У Росії його заяви назвали голослівними.

XS
SM
MD
LG