Доступність посилання

ТОП новини

Реформа Авакова: чи отримає Україна поліцію?


Київ – Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков оприлюднив перші документи, щодо майбутньої реформи силового відомства, після якої міліція повинна перетворитись в поліцію європейського зразка. Стратегію розвитку органів внутрішніх справ розробляли спільно з експертною радою, до якої потрапили правозахисники, очільники МВС, громадські діячі і закордонні експерти. Кабмін уже схвалив документи. Реформу планують в два етапи, а триватиме вона, щонайменше три роки. Внаслідок змін має бути скорочена значна частина особового складу, ліквідовано певні підрозділи, змінено структуру і систему управління міністерством. Втім, експерти не впевнені, що у теперішнього керівництва країни є політична воля для жорстких та дієвих змін у відомстві.

Вже до кінця цього року стратегія передбачає скорочення та перерозподіл працівників МВС. Щоправда, поки про конкретні цифри автори не говорять. Загалом, вони ставлять за мету довести число міліціонерів до європейських норм. Наразі в структурах міністерства працює 261 тисяча осіб, а це в розрахунку на 100 тисяч населення майже в півтора рази вище за середні показники в Європі.

Також мають ліквідувати підрозділ транспортної міліції, ветеринарної міліції, спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю. ДАІ планують позбавити функцій з надання адміністративних послуг. У Хмельницьку до кінця лютого триватиме експеримент щодо об’єднання ДАІ з партульно-постовою службою та міліцією громадської безпеки.

В міністерстві відчутний спротив – Величкович

Як розповів заступник міністра Микола Величкович, в МВС вже відзначають чималий спротив запропонованим змінам. Тому кардових чисток не уникнути.

«В будь-якому разі є закон про очищення влади. Відбувається люстрація. Низка керівників, які потрапляють під дію цього закону вже звільнилися. Частина ще буде звільнена, тому що протягом листопада-грудня центральний апарат Міністерства внутрішніх справ має бути переглянутий. З весни також територіальні підрозділи мають бути піддані перегляду за цими критеріями», – пояснив заступник міністра Микола Величкович.

За словами авторів стратегії розвитку міністерства, вона має значні відмінності від усіх попередніх схожих документів, яким судилось залишитись деклараціями. Зокрема, нівелюється вплив міністра на керівників підрозділів. Автори приділили чималу увагу деполітизації міністерства.

Так, після впровадження реформи міністром буде призначатись політична фігура, а шефом поліції – кадровий силовик з досвідом роботи щонайменше 20 років. До складу МВС мають увійти: Національна поліція, Національна гвардія, Державна міграційна служба, Державна прикордонна служба й Державна служба з надзвичайних ситуацій.

Поліція, як і всі структурні підрозділи Міністерства внутрішніх справ, отримують самостійність в кадровій і бюджетній політиці і міністр не може наказати напряму директору чи шефу національної поліції робите те чи інше
Олег Мартиненко

«Поліція, як і всі структурні підрозділи Міністерства внутрішніх справ, отримують самостійність в кадровій і бюджетній політиці і міністр не може наказати напряму директору чи шефу національної поліції робите те чи інше. Він може йому рекомендувати. Тобто, поліція буде більше підкорятись закону, аніж політичним вимогам міністра», – розповів співавтор стратегії реформування Олег Мартиненко.

Співробітники поліції отримають ідентифікаційні жетони

Також реформою передбачений жорсткий контроль за роботою поліцейських. Так, службові машини і навіть формений одяг співробітників мають бути обладнані відеокамерами. Хочуть впровадити безготівкову систему сплати штрафів, встановити термінали для реєстрації відвідувачів у частині приміщень МВС.

Співробітники міліції мають отримати ідентифікаційні жетони. На ньому буде записаний особистий номер, що складатиметься з шести цифр і за яким можна буде безпомилково визначити особу працівника МВС.

Щоправда, експерти не впевнені у тому, що керівництво країни готове втілити задекларовані реформи і деполітизувати відомство, таким чином відмовившись від впливу на силовиків.

Реформі може завадити зміна міністра МВС

«Якщо дивитись на логіку процесів, то ця влада не лише не відмовляється від цих всіх преференцій, а навпаки намагається по-максимуму законсервувати уламки старої системи. Виходячи з цього я роблю висновок, що нинішня політична верхівка не готова відмовлятися від старих методів роботи з МВС», – вважає політолог Юрій Палійчук.

Також завадити реформі може «коаліціада», що знову затягується. Адже досі достеменно не відомо, чи Арсен Аваков збереже за собою крісло міністра МВС. Якщо ж на його посаду прийде нова людина, то не виключено, що його бачення на хід реформ буде зовсім іншим.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG