Доступність посилання

ТОП новини

Модуль «Філи» передав із комети перший знімок після посадки


Дослідницький модуль космічного апарату «Розетта», який напередодні здійснив посадку на поверхню комети Чурюмова-Герасименко, зробив перший знімок.

«Тепер, коли я успішно сів, подивіться, як виглядає мій новий дім # 67P звідти, де я перебуваю», – мовиться у повідомленні, опублікованому від імені модуля «Філи» у Twitter.

На фотографії, опублікованій в мікроблозі зонда «Розетта», видно фрагмент поверхні комети.

Крім того, у повідомленні мовиться, що модуль зробив три спроби посадки на комету 12 листопада.

За трансляцією посадки у прямому ефірі спостерігали відкривачі комети 67P/Чурюмова-Герасименко, українські астрономи Клим Чурюмов і Світлана Герасименко, в контрольних центрах Європейського космічного агентства в Німеччині.

Клим Чурюмов, зокрема, назвав посадку зонда на поверхню відкритої ним 1969 року комети «тріумфом небесної механіки», унікальним і безпрецедентним експериментом в історії науки. За його словами, це «великий день для науки про комети, для науки загалом і для історії людської цивілізації».

Зонд «Розетта» запустили в 2004 році, його вартість перевищує півтора мільярда доларів. «Розетта» подолала 6,5 мільярда кілометрів на шляху до комети. Вчора спеціальний модуль апарата відокремився і сів на поверхню комети.

Вважається, що комети утворені з льоду і пилу, що збереглися з часу утворення Сонячної системи близько 4,6 мільярда років тому.

XS
SM
MD
LG