Доступність посилання

ТОП новини

Потік вимушених переселенців із Донбасу на Дніпропетровщину значно збільшився – координаційний центр


У Дніпропетровську кажуть про зростання потоку переселенців з Донбасу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Потік вимушених переселенців із Донбасу на Дніпропетровщину значно збільшився: якщо раніше волонтери обласного координаційного центру «Допомога Дніпра» щодня приймали по близько 60 людей, то наразі їх кількість зросла до 120-140. Про це повідомив директор координаційного центру «Допомога Дніпра» Владислав Макаров.

За його словами, це пов’язано з настанням холодів, продовженням загострення ситуації на Донбасі, а також із тим, що чимало незареєстрованих переселенців тепер вирішили офіційно стати на облік.

«Коли розпочались перші холоди, стався стрибок, адже частина переселенців, які «осіли» на Дніпропетровщині самостійно, жили в тимчасових помешканнях – на дачах, турбазах. Вони не готувались до більш тривалого періоду перебування, до зими, а сподівались швидко повернутися додому», – сказав Макаров.

За інформацією керівника центру «Допомога Дніпра», наразі в області офіційно зареєстровано 53 тисячі переселенців, ще близько 30-40 тисяч живуть, не реєструючись. За його даними, у випадку загострення ситуації на Донбасі область очікує прибуття ще від 50 тисяч до 200 тисяч людей.

«Це небезпечно тим, що може відбутись одномоментно, за короткий період. 2-3 дні, до тижня – і така маса людей може до нас хлинути. Ми сподіваємось, що будуть вироблені шляхи вирішення цієї ситуації», – зазначив Макаров.

Водночас, за його інформацією, область практично вичерпала ресурси для допомоги переселенцям із житлом: у великих містах немає вже навіть кімнат у гуртожитках, людям пропонують оселятись у сільській місцевості або в інших регіонах.

Крім того, волонтери зазначають, що наразі не мають змоги вже й підтримувати переселенців продуктами харчування: потік жертводавців у порівнянні з літніми місяцями значно зменшився.

У четвер в координаційному центрі «Допомога Дніпра» журналістам показали порожні полиці на складі харчів для переселенців. Також, за даними волонтерів, бракує білизни, миючих засобів, засобів гігієни. Волонтери пояснюють це тим, що у підприємств-доброчинників й звичайних жителів міста практично вичерпались ресурси для гуманітарної допомоги.

XS
SM
MD
LG