Доступність посилання

ТОП новини

Захід має констатувати військове вторгнення Росії в Україну (світова преса)


Світова преса пише, що настав час говорити про повномасштабне вторгнення Росії на територію України і перестати прикидатися, що сепаратисти, а з ними і Кремль, колись дотримувалися угоди про припинення вогню. Інші видання пишуть, що західні службовці мали би вже офіційно використовувати слово «вторгнення», навіть якщо доля України їх не так вже й цікавить.

Американський журнал New Republic пише, що тепер, коли російські війська знову увійшли в Україну, нам варто перестати прикидатися, що припинення вогню мало місце. Автор статті вибачає тих читачів, які не пригадують, скільки разів українська сторона повідомляла про перехід російської техніки чи персоналу на український бік кордону. Від початку цієї «гібридної війни» кількість подібних рейдів важко підрахувати, що і було задумкою російського президента Володимира Путіна. Відстежити їх складно, а покарати – майже неможливо. Останнє ж вторгнення російської сторони є особливим, тому що трапилося у час двостороннього припинення вогню. Однак, автори статті пишуть, що цього «припинення» ніколи і не існувало.

Чому ж Захід продовжує говорити про Мінські домовленості, які були порушені майже одразу після підписання? Тому, що – як пише New Republic – Заходу набридла Україна і довгі, брудні війни у маленьких, далеких країнах. Зрештою, все зводиться до такої собі арифметики бажань: Путін хоче поділити Україну більше, ніж Захід хоче витрачати зусилля, щоб тримати розбиту вазу склеєною, вважає видання.

Англомовна сторінка українського інформаційного агентства UNIAN пише, що настав час, коли Захід має почати використовувати слово «вторгнення». На сьогоднішній день офіційні західні службовці продовжують замінювати його словом «проникнення».

Захід, який був неспроможний зайняти більш жорстку позицію щодо російської агресії на початку української кризи у березні, заохочує агресора продовжувати свої атаки, що ставлять під загрозу саме існування української держави у тих її рамках, які світ знає з 1991 року.

Навіть, якщо Захід і не зацікавлений у долі України і скоріше б віддав перевагу розділу її на частини, лише б заспокоїти російського ведмедя, було б справедливо, щоб західні лідери хоча б почали використовувати слово «вторгнення», пише UNIAN.

Російська англомовна газета Moscow Times вважає, що ключом до стабільності України є її економіка, а не підтримка НАТО чи додаткові санкції проти Росії. Європейський союз повинен зосередитися на допомозі витягнути Україну зі стану, в якому вона опинилася після десятиліть державного провалу та застою. Економічна тендітність і погане управління були проблемами України з моменту отримання нею незалежності.

Угода про вільну торгівлю з ЄС є дуже важливою для України. Однак, пише автор статті, Київ мав би знайти баланс між Європою та Росією. Зокрема, варто знову розпочати обговорювати з Кремлем потенційні загрози, які для України несе як європейська економічна інтеграція, так і інтеграція з Євразійським економічним союзом.

Під час подібних консультацій мають обговорюватися ключові занепокоєння України та Росії. Наприклад, московські побоювання щодо можливої несумісності у плані торгівлі з технічної точки зору чи адміністративних митних процедур. Це питання має бути вирішене у відповідь на стабільні ціни і поставки газу в Україну.

Анексія Криму і вхід російських військ на Схід України лише закріплює крихкість української економіки. Однак таким чином Росія показує свою слабкість, не силу, адже вона мала лише військові засоби, щоб відповісти на втрату найбільш важливого стратегічного сусіда, пише Moscow Times.

Аналітичний сайт Beyond the EU опублікував список десяти міфів про українську кризу, які Захід створив для себе. Серед них, зокрема, міф про те, що в Україні діє режим припинення вогню згідно з Мінськими угодами, що російськомовна громада України хоче приєднатися до Росії і що Майдан відбувався лише в Києві.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG