Доступність посилання

ТОП новини

На тлі спротиву «друзів Путіна» Європарламент ратифікував угоду з Молдовою


Брюссель – Молдова отримала «зелене світло» Європейського парламенту для асоціації та економічної єдності із Євросоюзом. Водночас, нинішній крок європарламентарів на зустріч Кишиневу також був позначений намаганнями так званих «друзів Путіна» перешкодити ратифікації молдовсько-європейської угоди.

Угода, що дає дорогу зближенню Кишинева та ЄС, була ратифікована переважною більшістю голосів – 529 євродепутатів, та ще й була супроводжена додатковою резолюцією, яка містить чіткий натяк на можливе майбутнє членство в ЄС: підписання та ратифікація цього документа «не є остаточною метою відносин Молдова – Євросоюз».

Асоціація ЄС та Молдови, як, власне й України та Грузії, – це перешкода колонізаторським примхам Росії, зауважували багато депутатів Європейського парламенту.

Йоганнес Ган
Йоганнес Ган

Єврокомісар із переговорів щодо розширення та політики сусідства Йоганнес Ган зазначив, що до того, як громадяни Молдови перейдуть на європейські стандарти життя, ще багато чого слід зробити.

Корупція має бути поборена, системи правосуддя та законослухняності потребують модернізації
Йоганнес Ган

«Корупція має бути поборена, системи правосуддя та законослухняності потребують модернізації, а бізнесовий та інвестиційний клімат має бути покращений, – зауважує він. – Тільки ці ключові реформи дозволять розкрити Молдові весь її економічний потенціал».

У Європарламенті лунав і «російський голос»

Втім, і «російський голос» лунав у європарламентській сесійній залі, – так охарактеризував виступи деяких депутатів лівих та націоналістичних спрямувань один із польських парламентарів. Представник так званих «друзів Путіна» Стів Бріос, француз від «Національного фронту», зробив заяву, що викликала оплески однопартійців та інших депутатів-євроскептиків.

«Відкриття ЄС Молдові – дуже трагічний приклад, – каже він. – Ця нація вже скористалася нашою щедрістю на понад мільярд євро. Ви щодня нарікаєте на Росію в порушенні прав людей, а Молдова, якій ви по-ангельськи надаєте інтеграцію, – одна з перших країн, де процвітає торгівля людьми».

Стів Бріос додав, що цю угоду, як і всі асоціативні угоди з державами-сусідами слід спершу висунути на референдуми у кожній країні ЄС.

Дехто з крайніх правих та крайніх лівих депутатів на рішучу підтримку Молдови з боку сусідки Румунії навіть іронічно запитував: «Якщо ви так відстоюєте зближення з молдованами, чому ж ви не приєднаєте цю найбіднішу країну Європи до вашої Румунії, адже коріння у вас одні».

«Асоціація Молдови та ЄС не націлена проти когось» – Ігор Корман

Тим часом, голова Європарламенту Мартін Шульц висловив переконання, що ця, як він каже, «історична угода» є позитивним сигналом на тлі погіршення ситуації з безпекою у східному регіоні Європи.

Від часу незалежності Молдови, це – найважливіша угода
Ігор Корман

Ігор Корман, голова молдовського парламенту, який теж був присутнім на подіях у Брюсселі, пов’язаних із його караїною, щодо російського спротиву зближенню Молдови та ЄС, зазначив: «Від часу незалежності Молдови, це – найважливіша угода. І безумовно, важливо взяти до уваги, що Угода про асоціацію зовсім не націлена проти когось. Вона ухвалена виключно на користь Молдови та її громадян».

Донині Угода про асоціацію та ЗВТ між ЄС та Молдовою вже була підтримана у парламентах Румунії, Естонії, Болгарії, Латвії, Литви та Мальти.

Пізніше цього місяця ухвалення Угоди про асоціацію очікується й між ЄС та Грузією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG