Доступність посилання

ТОП новини

Що очікує на пенсіонерів Донбасу?


Жінка у підвалі свого будинку, який вона використовує як бомбосховище, 21 жовтня 2014 року
Жінка у підвалі свого будинку, який вона використовує як бомбосховище, 21 жовтня 2014 року

Київ – До 1 грудня всі пенсіонери, які мешкали в зоні АТО чи в Криму, мають оформити довідку про статус внутрішньо переміщеної особи, щоб отримувати пенсію від Української держави. Для цього ці громадяни повинні звернутися до управлінь соціальної політики за новим місцем проживання. Натомість незрозумілою залишається доля самотніх літніх людей, які не можуть фізично виїхати із зони АТО і які вже по кілька місяців не отримують ніяких коштів. В українському уряді запевняють, що нова вимога до переоформлення пенсії обумовлена міркуваннями безпеки: таким чином українська влада заохочує своїх громадян виїжджати із зони бойових дій, яку влада не контролює.

Журналіст з Горлівки Роман Косенко наразі займається оформленням довідки про статус внутрішньо переміщеної особи в Києві. Наголошує, що ті, хто вже переоформив пенсію, можуть оформити цю довідку лише там же: у тому ж місті.

«Я сходив в управління праці й соціального захисту, там оформляють цей статус внутрішньо переміщеної особи. Це єдине, що потрібно, аби з 1 грудня була продовжена виплата пенсії», – розповідає він.

Для оформлення довідки його попросили підготувати такі документи: копії національного паспорту, свідоцтва про народження власного й дітей, а також копію ідентифікаційного коду.

Він, однак, відзначає, що в деяких визволених містах на Донбасі від пенсіонерів вимагають, крім згаданих документів, ще й інші довідки, які законодавством не передбачені. І, власне, це є проблемою, на яку уряд повинен негайно звернути увагу, бо це знову породжує корупцію і зловживання: відповідні «додаткові» довідки просто можуть купуватися за гроші, розповідає журналіст.

«З таких міст, як Слов’янськ, Артемівськ, Костянтинівка, я сам журналіст звідти, надходять постійні повідомлення, що там то довідку з ЖЕКу вимагають принести, зрозуміло, що ніхто її просто так не видасть, якщо людина не має відповідної прописки, то вимагають прописку, то просять якихось свідків привести, які підтвердять, що людина живе за межами зони АТО», – розповідає Роман Косенко.

Люди похилого віку копають картоплю після нічного артобстрілу в селі Повлопіль, Донецька область, 28 жовтня 2014 року
Люди похилого віку копають картоплю після нічного артобстрілу в селі Повлопіль, Донецька область, 28 жовтня 2014 року

На Донбасі є самотні літні люди, які не зможуть виїхати з зони АТО до 1 грудня – журналіст

Інша журналістка з Горлівки Катерина Пешко також розповідає про те, що в Артемівську та Костянтинівці вимагають ще й довідки з ЖЕКу. Крім того, вона звертає увагу на те, що є самотні, 80-річні пенсіонери, які просто фізично не можуть виїхати із зони АТО, які не підтримують «ДНР», «ЛНР» і які сьогодні вже фактично голодують. У світлі нових урядових вимог до переоформлення пенсій і наближення дедлайну 1 грудня постає питання: що з ними буде?

У моєї бабусі є сусід, який реально голодує: він не отримує пенсію вже кілька місяців і в нього немає родичів на іншій території України
Катерина Пешко

«У моєї бабусі з дідусем є сусід, який реально голодує: він не отримує пенсію вже кілька місяців і в нього немає родичів на іншій території України. Він живе тільки за рахунок тих харчів, які йому приносить мій дідусь. У нього немає дітей і онуків, які будуть займатися ним і допомагати їздити по всіх містах, щоб переоформити ту пенсію. Він не виходив перекривати дорогу українським військам, він не голосував на «референдумі», він не підтримує «ДНР». Людині 80 років. І в неї нікого немає», – каже Катерина.

Крім того, за її словами, під час перемир’я чимало пенсіонерів повернулися на території, які контролюють «ДНР», «ЛНР». За логікою урядових рішень, вони б мали знову залишати свої домівки, щоб мати змогу отримувати пенсію від України.

Екс-президенти України Леонід Кравчук та Віктор Ющенко у своїй спільній заяві з приводу ситуації на Сході пропонують залучати до надання допомоги пенсіонерам, які не можуть виїхати з контрольованої бойовиками зони, міжнародні гуманітарні організації. Україна мала б домовитися про конкретний і дієвий механізм такої допомоги.

«Водночас має бути знайдений механізм захисту пенсіонерів та інших вразливих груп, які опинилися на окупованій території. Розуміючи складність доставки на окуповані території пенсій та соціальних виплат, пропонуємо звернутися за допомогою до Червоного Хреста та інших міжнародних гуманітарних організацій», – заявляють Кравчук і Ющенко.

Жінки готують їсти в імпровізованій кухні на околиці Донецька, 21 жовтня 2014 року
Жінки готують їсти в імпровізованій кухні на околиці Донецька, 21 жовтня 2014 року

«Ми хвилюємося за наших громадян і пропонуємо їм виїхати» – Денісова

Людмила Денисова
Людмила Денисова

Міністр соціальної політики Людмила Денисова повідомила 10 листопада, що станом на 7 листопада до Пенсійного фонду України звернулося понад 247 800 внутрішньо переміщених осіб-пенсіонерів для переведення пенсій за межі свого постійного проживання. За її словами, найбільше таких звернень від пенсіонерів у Харківській і Запорізькій областях.

Принагідно міністр наголосила на тому, що викликало особливий резонанс у суспільстві: ті, хто не донесуть до Пенсійного фонду довідки про статус тимчасово переміщених осіб до 1 грудня цього року, далі отримувати пенсію за новим місцем проживання не зможуть. Так, Людмила Денисова нагадала, що згідно з постановою Кабінету міністрів, відтепер для отримання пенсії та соціальних допомог переселенцям із зони АТО потрібно обов’язково зареєструватися в управлінні соціального захисту, де їм видадуть довідку, що вони є внутрішньо переміщеними особами і проживають за межами зони АТО або тимчасово окупованих територій.

«Я поясню, чому сьогодні виникла потреба вести облік внутрішньо переміщених осіб: бо зараз виникло таке явище як «пенсійний туризм». Тобто люди просто виїжджають, отримують пенсію за межами цього регіону, а потім повертаються, і ми не знаємо, хто ці люди, чому вони повертаються в зону АТО і в яких вони подіях задіяні», – зазначила Людмила Денисова.

Після оприлюднення урядової постанови необхідно у місячний термін стати на облік. «Якщо в місячний термін вони не звернуться і не отримають таку довідку, вони не отримають пенсій і соціальних виплат», – сказала Людмила Денисова.

Міністр соціальної політики також запевнила, що таким чином уряд піклується не лише про пенсії, але й безпеку своїх громадян.

«Держава підтримує своїх громадян, але зараз потрібно зрозуміти, що на тих територіях, які не контролює влада, просто небезпечно. Ми хвилюємося за наших громадян і пропонуємо їм виїхати. Ми заплатимо їм кошти, щоб вони розрахувалися за житло, і забезпечимо їм усі соціальні виплати», – заявила Людмила Денисова.

При цьому, як заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, тим, хто залишиться на територіях, контрольованих проросійськими бойовиками, всі пенсії та соціальні виплати нараховуватимуться, і їх можна буде отримати після визволення цих земель.

Заберуться геть з території Донецька й Луганська російські терористи, ми виплатимо персонально кожній людину ту пільгу, на яку вона має право
Арсеній Яценюк

«Всі пенсії, всі соціальні виплати, всі пільги нараховуються для кожної людини. Заберуться геть з території Донецька й Луганська російські терористи, ми невідкладно повернемо контроль над територіями й виплатимо персонально кожній людину ту пільгу, на яку вона має право», – сказав очільник уряду.

Яценюк: уряд не буде фінансувати сепаратистів на сході України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00


Довгі черги, постійно зайняті гарячі лінії

Ті ж пенсіонери, які таки зможуть за підтримки родичів і близьких виїхати із зони бойових дій і візьмуться за оформлення пенсії, можуть стикнутися з величезними чергами, вічно зайнятими гарячими лініями. Так, у визволених містах Донбасу, як розповідають місцеві журналісти, черги на переоформлення пенсій можуть сягати близько 600 осіб на день.

За даними головного управління Пенсійного фонду України, у Донецькій області проживають понад 1373 000 пенсіонерів, у Луганській області – понад 730 000 пенсіонерів. Відповідно, потенційно кожен із цих громадян має потребу в переоформленні пенсії. Але навіть звернення 247 тисяч громадян щодо цього питання до українських органів влади породило занадто довгі черги.

Радіо Свобода спробувало додзвонитися на гарячі лінії Пенсійного фонду України, щоб уточнити перелік документів, потрібних для переоформлення пенсії, зокрема чи потрібно доносити довідку з ЖЕКу. Проте упродовж робочого дня зробити це так і не вдалося. Всі лінії (0442810870, 0442810871) були постійно зайнятими.

Пенсіонерам у двох районах Луганська угруповання «ЛНР» видало разові виплати – мешканка

Тим часом на територіях, контрольованих незаконними збройними формуваннями «ДНР» і «ЛНР», окремим пенсіонерам здійснювалися виплати, які, як розповіли Радіо Свобода місцеві мешканці, подавалися як «пенсії».

Луганчанка Марія розповідає, що у вересні по 1800 гривень виплатили мешканцям Каменобродського району Луганська. Потім також разові виплати були здійснені ще в одному районі. Тобто гроші виплачуються по районах і нерегулярно, а наразі лише разово. Жінка також пояснила, що соціальні картки, за якими пенсіонери стояли в чергах під час так званих «виборів», на виплати цих грошей не впливають.

«Пенсії отримали в Каменобродському та в Артемівському районах. Соціальна карточка як такої ролі не відіграє для отримання таких пенсій. Я на «вибори» не ходила. Там була дуже довга черга. Я її не маю сили вистояти. Моя знайома стояла в ній до 12-ї години ночі, щоб отримати соціальну картку», – розповіла вона.

Місцеві мешканці в Горлівці також розповідають про разові виплати грошей пенсіонерам, які мали силу й здоров’я, зареєструвавшись заздалегідь, вистояти за ними довгі черги.

Наразі український уряд не уточнює, чи можна буде в разі наявності серйозних причин (хвороба, брак грошей на дорогу) оформити довідку про статус внутрішньо переміщеної особи після 1 грудня. Тому всі, хто має в цьому потребу, мають для цього ще понад два тижні.

Втім, за даними Міністерства соціальної політики, станом на початок листопада пенсії і так не виплачувалися по кілька місяців у 16 районах і містах Донецької області та в 14 районах Луганської області. Фактично останні рішення уряду щодо виплат пенсій лише узаконюють цей стан речей.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG