Доступність посилання

ТОП новини

Державна компанія «Центренерго» купить понад півмільйона тонн вугілля в Росії


Шахтарі, архівне фото
Шахтарі, архівне фото

До кінця року державна енергогенерувальна компанія «Центренерго» закупить 509 тисяч тонн російського вугілля по 80 доларів за тонну для потреб трьох своїх теплоелектростанцій, повідомляє прес-служба компанії.

«Дотримуючись розпоряджень уряду щодо вживання вичерпних заходів диверсифікації джерел постачання енергетичного вугілля, «Центренерго» було укладено договори до кінця 2014 року на поставку енергетичного вугілля марки «А» і «П» в обсязі 1079 тисяч тонн, з яких 509 тисяч тонн – це вугілля російського походження, 250 тисяч тонн з Південно-Африканської Республіки, і 320 тисяч тонн – українського походження», – мовиться у повідомленні.

У «Центренерго» зазначають, що вартість українського вугілля, згідно з чинними договорами, дорівнює 850 гривень за тонну без ПДВ та витрат на транспортування, російське вугілля – 80 доларів за тонну, а ціна південноафриканського вугілля, враховуючи витрати на навантаження-розвантаження судна, транспортування, становить 110–112 доларів.

У компанії наголошують, що основними умовами при укладанні договорів на поставку вугілля є ціна з врахуванням параметрів якості та енергетичної цінності вугільної продукції, а також умови постачання та розрахунків.

Раніше Кабмін ухвалив рішення про запровадження квотування і ліцензування експорту вугілля українськими підприємствами. Обмеження стосується енергетичного вугілля марок «А» і «Т».

Україна вперше за тривалий період імпортує енергетичне вугілля для забезпечення потреб теплових електростанцій. Забезпечити ТЕС вугіллям власного видобутку сьогодні практично неможливо через бойові дії на сході країни, де розташована велика частина діючих шахт.

Близько 47% електроенергії, що виробляється в Україні, генерують АЕС, решту виробляють ТЕС шляхом спалювання газу і вугілля, а також гідроелектростанції і «зелена» енергетика. Брак газу і зупинка 80% шахт на Донбасі через військові дії призвели до дефіциту енергоносіїв і, як наслідок, електроенергії.

XS
SM
MD
LG