Доступність посилання

ТОП новини

Кравчук і Ющенко: не домовлятися з терористами, а заявити їм ультиматум


Колишні президенти України Леонід Кравчук і Віктор Ющенко виступили сьогодні зі спільною заявою, в якій наголосили, що, на їхню думку, нинішній президент Петро Порошенко, голова європейської держави, «не може домовлятися з терористами, які насправді є лише інструментом у великій геополітичній грі Росії».

«Ми маємо заявити свій ультиматум: ті, хто відмовиться скласти зброю і продовжить убивати, морити людей голодом і холодом, зазіхати на територіальну цілісність України, будуть знищені. В Україні буде наведено державний порядок відповідно до українських законів та міжнародних норм права. Ніяких переговорів із участю цих груп далі бути не може – це торги з приводу існування України як незалежної України. Такі переговори неможливі ні за яких умов. Навіть за бажання міжнародних структур та європейських сусідів», – мовиться, серед іншого, в заяві.

Перший і третій президенти сучасної України звертають увагу, що «міжнародні переговори в різних форматах досі не внесли ніяких реальних змін у плани Кремля ліквідувати українську незалежну державу методами гібридної війни», а на захопленій території Донбасу «зрежисовані Росією люмпен-революції вже переросли в добре озброєні хунти».

На думку авторів заяви, за нинішніх обставин треба підготувати реальну програму модернізації Збройних сил України, почати реформи в усіх сферах суспільно-економічного та політичного життя.

«Треба чесно оцінити: сусідство Росії робить можливим збереження суверенітету і територіальної цілісності України лише через заявку на членство в НАТО. Цей намір потрібно формалізувати», – заявляють колишні президенти.

Крім того, вважають вони, економічна та соціальна політика щодо захоплених територій має бути радикально змінена: «Постачання енергоносіїв та фінансування виплат, якими можуть скористатися терористи і так звані місцеві вожді-керівники, має бути припинене. Не можна коштом українського бюджету нищити український суверенітет», – наголошують вони.

«Водночас має бути знайдений механізм захисту пенсіонерів та інших вразливих груп, які опинилися на окупованій території. Розуміючи складність доставки на окуповані території пенсій та соціальних виплат, пропонуємо звернутися за допомогою до Червоного Хреста та інших міжнародних гуманітарних організацій», – заявляють Кравчук і Ющенко.

Вони вважають, що «сподіватися сьогодні на швидке вирішення конфлікту на сході марно – Росія грає стратегічну гру, в якій Україна – лише початок її агресивних намірів. Тому Україна має готуватися до протистояння, важкого і виснажливого», – вважають вони.

«Світ має збагнути, що сьогодні незалежна суверенна європейська Україна – це і є його геополітична зброя проти імперських претензій Росії», – мовиться також у їхній заяві.

«Закликаємо голів держав-учасниць «Будапештського меморандуму» нарешті виробити механізми, заявити про реальні кроки на захист України від російської агресії. Всім зрозуміло, що загальні розмови та декларації не вплинуть на ситуацію, в якій Україна втрачає території, людей, а Путін будує подальші плани агресії. Слід скликати спеціальну нараду держав-учасників «Будапештського меморандуму» і розглянути питання про його виконання. Потрібно нарешті схвалити механізми виконання меморандуму», – наголошують Леонід Кравчук і Віктор Ющенко.

Росія заперечує, що, анексувавши український Крим, порушила «Будапештський меморандум» та інші міжнародні й міждержавні документи, якими гарантувала недоторканність і цілісність території України. Москва також заперечує свою причетність до розпалювання сепаратизму на Сході України і дій підтримуваних нею проросійських збройних угруповань у частині Донбасу.

XS
SM
MD
LG