Доступність посилання

ТОП новини

Британський політолог: промова Камерона щодо Росії – не порожні погрози


Дейвід Камерон, прем’єр-міністр Великої Британії
Дейвід Камерон, прем’єр-міністр Великої Британії

Лондон – У Великій Британії висловлюють сподівання на дієвість саміту «Групи 20», що відбудеться на вихідні в Австралії. Тут ідеться не лише про економічний бік. Британське керівництво має намір порушити питання конфлікту в Україні і зокрема ролі Росії у цьому конфлікті. У цьому світлі обговорюють промову, виголошену у лондонському Сіті прем’єр-міністром Дейвідом Камероном на початку тижня. Він пообіцяв відверто поговорити з президентом Росії щодо порушення Путіним правил міжнародної поведінки, зокрема, у тому, що стосується України, коли обидва лідери зустрінуться на самміті «Групи 20». На думку директора Інституту російських студій у Лондоні, це була чи не найгостріша з усіх промов західних лідерів, що стосувалась агресивної політики Росії в Україні.

Прем’єр-міністр Дейвід Камерон застеріг Володимира Путіна щодо дестабілізації ситуації в Україні, попередивши російського президента про довготермінові наслідки для економіки Росії у разі продовження нинішнього курсу Кремля на конфронтацію та роздмухування конфліктів.

Дейвід Камерон також зазначив, що санкції проти Росії мають реальний ефект, відтак, на думку британського прем’єр-міністра, їх треба вести далі.

Андрю Фоксголл, директор Інституту російських студій при Товаристві Генрі Джексона у Лондоні, поважної політологічної структури у Великій Британії, аналізуючи промову прем’єр-міністра Камерона у лондонському Сіті, зокрема, відзначив новий консенсус, що з’явився поміж партнерів у Євросоюзі та НАТО.

Те, що пролунало від британського прем’єра, стало чи не найгострішою промовою, що лунала від західних лідерів щодо Росії останнього часу
Андрю Фоксголл

«Я б сказав, що дії Росії в Україні вже від початку поточного року звели нанівець дипломатичні досягнення у вибудовуванні стосунків між Мосвою і Заходом. Натомість на поверхню вийшов консенсус поміж європейських партнерів у плані того, що Росія є небезпечним і непередбачуваним сусідом. Отож, як на мене, промова Дейвіда Камерона має розглядатися саме у цьому контексті. Почуте від британського прем’єра стало чи не найгострішою промовою останнього часу від західних лідерів щодо Росії. Це також є безпосередньою відповіддю на російську агресію в Україні і на ту загрозу, яку Москва становить не лише для Північноатлантичного альянсу, громадської безпеки міжнародного співтовариства, а й для цінностей західного світу», – зауважив політолог.

Андрю Фоксголл також відзначає той факт, що прем’єр-міністр Камерон наголосив на важливості активної позиції Сполученого Королівства у ситуації, пов’язаній з агресією Росії в Україні.

«Як зазначив прем’єр-міністр, національні інтереси Великої Британії опинилися б під загрозою, якби Сполучене Королівство стояло у цій ситуації осторонь, не роблячи нічого. Відтак на порядку денному стоять наступні кроки, які варто здійснити для вирішення кризи, пов’язаної з агресією Росії в Україні. Тут, перш за все, йдеться про посилення тиску на Росію у вигляді санкцій і різноматнітних обмежень», – каже він.

Питання санкцій щодо Росії нині порушується регулярно на різних рівнях. Прем’єр Камерон також заторкнув цей момент. Дехто каже, що санкції, можливо, не мають великого впливу на Москву, бо ж Кремль і надалі поводиться зухвало. Андрю Фоксголл, попри все, вважає, що врешті-решт санкції проти Росії таки спрацьовують.

Санкції таки позначаються на стані російської економіки. Відтік капіталу з Росії перебуває на рекодному рівні, рубль чи не щодня падає нижче і нижче стосовно євро і долара. І все це змінює комунікацію Росії з рештою світу
Андрю Фоксголл

«Мені видається, що сама ідея санкцій, економічних санкцій, полягає у спробі змінити поведінку Росії. Ця поведінка, на жаль, залишилась незмінною, і можна припустити, що санкції у нинішньому вигляді не мали бажаного ефекту. Водночас ми бачимо, як згадав у промові прем’єр Камерон, що санкції таки позначаються на стані російської економіки. Відтік капіталу з Росії перебуває на рекодному рівні, російські банки вже не можуть отримати вільний доступ до ринків капіталу, російський фондовий ринок обвалюється з певною регулярністю впродовж останнього часу. Російська валюта рубль також, як виглядає, чи не щодня падає нижче і нижче стосовно євро і долара. І все це змінює комунікацію Росії з рештою світу і з Заходом зокрема. З огляду на все це, санкції таки спрацьовують», – зазначає експерт.

Але, зрештою, якщо оцінювати сказане Дейвідом Камероном, логічно постає питання, наскільки серйозними є його слова щодо Росії. Андрю Фоксголл вважає, що, в будь-якому разі, це не були порожні погрози.

Караючи Росію за її політику, Захід у же час має намір надати підтримку Україні. І це має бути реальна підтримка
Андрю Фоксголл

«Звісно, Сполучені Штати і Європейський союз мають ще багато чого зробити, якщо вони насправді мають намір покарати Росію за її дії в Україні. Але, як на мене, караючи Росію за її політику, Захід у той же час має надати підтримку Україні. І це має бути реальна підтримка, – говорить політолог. – Якщо минулий рік чомусь навчив Захід, то тут варто збагнути, що офіційні заяви і декларації недостатні для того, щоб гарантувати майбутнє України».

Таким чином промову Дейвіда Камерона сприйняли у Британії як новий заклик не лише затягти ще більший вузол санкцій проти Росії, а й водночас реально допомогти Україні, яка стала жертвою агресивної політики Кремля. Залишається побачити, наскільки Путін готовий слухати те, що йому збирається сказати з цього приводу прем’єр Великої Британії на саміті «Групи 20» в австралійському місті Брісбейні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG