Доступність посилання

ТОП новини

Республіканські законодавці можуть спонукати Обаму до зміни політики щодо України


Президент США Барак Обама
Президент США Барак Обама

Адміністрація президента Обами твердить, що санкції проти тих, хто підтримує сепаратистів у Східній Україні, мають вплив на російську економіку. Однак республіканці, які на проміжних виборах вийшли переможцями, чинять тиск, щоб українському уряду надати більшу військову допомогу. Як ця зміна у законодавчому органі, коли на початку наступного року республіканці матимуть контроль над Конгресом, може вплинути на політику США щодо кризи в Україні?

Українські війська, які борються з підтримуваними Росією сепаратистами, бажають отримати більшу допомогу від Європи і Сполучених Штатів у час, коли російський керівник може вважати, що позиція Барака Обами послаблена в результаті поразки демократів на виборах, говорить Роберт Меннінґ із Атлантичної ради.

«Ми знаємо, наприклад, що в Україні Путін, як здається, намагається посилити свою позицію на сході країни і відірвати Донецьку область від решти країни, і він може бути заохочений зробити це», – сказав Роберт Меннінґ.

На форумі Азійсько-Тихоокеанського саміту в Пекіні на адресу Путіна не було великої критики, частково з приводу того, що колишній радник Путіна, а нинішній співробітник Інституту Катона, Андрій Ілларіонов називає «тактичною паузою» у наступальній операції Росії.

«Це частковий результат виборів до Конгресу США, і частково пов’язане з візитом Путіна до Азії. Правдоподібно це було рішення у відповідь на те, що ескалація конфлікту створила б погану атмосферу під час зустрічей Путіна з міжнародними лідерами», – наголосив він.

Однак, в інтерв’ю «Голосу Америки» Ілларіонов заявив, що Україна мусить бути готова, що після повернення зі Східної Азії і Австралії Путін може вдатися до атаки на Україну.

Сенатор-республіканець Джон Маккейн
Сенатор-республіканець Джон Маккейн

Сенатор-республіканець Джон Маккейн, який за всіма ознаками, очолить сенатський Комітет з питань збройних сил, чинитиме тиск на Обаму, щоб він зайняв рішучішу позицію щодо Москви.

Це могло б допомогти президенту, каже професор Американського університету Кіт Дарден.

«Певним способом це збільшує важель президента Обами на переговорах з росіянами такою мірою, якою вони відбуваються, тому що завжди є можливість, що Конгрес може самостійно вдатися до кроків», – зауважив Кіт Дарден.

Чи Україні потрібна допомога у відбудові своїх збройних сил і структури національної безпеки? Відповідь на це питання є «так». Вже надається чимала допомога. І буде більше допомоги
Ерік Рубін

«Головне питання у тому, чи Україні потрібна допомога у відбудові своїх збройних сил і структури національної безпеки? Відповідь на це питання є «так». Чи ми віддані тому, щоб їм допомогти? Так, ми про це говоримо. Вже надається чимала допомога. І буде більше допомоги. Питання в тому, якою буде допомога. І в цій справі тепер відбуваються дебати», – каже заступник помічника державного секретаря з європейських і євроазійських питань Ерік Рубін.

У цих дебатах прихід до влади нових лідерів в регіонах України, контрольованих сепаратистами, може заохотити республіканців до рішучих дій, включно з тим, щоб США надіслали зброю.

Якщо втрутиться Конгрес – включно з військовою допомогою і, можливо, економічною допомогою, можуть бути значніші санкції проти Росії, які опісля значно важче скасувати
Кіт Дарден

«Якщо втрутиться Конгрес, – каже Кіт Дарден – це може бути жорсткішим, включно з військовою допомогою і, можливо, економічною допомогою – можуть бути значніші санкції проти Росії, які опісля значно важче скасувати».

Перспективи жорсткіших санкцій будуть частиною нарад Європейського Союзу в Брюсселі у понеділок, каже комісар ЄС з питань закордонної політики Федерика Моґеріні: «Будуть дискусії, але я б не сказала, що лише про те, чи посилити санкції, але понад усе, як підтримати Україну у ці важкі часи, важкі, бо йдеться про безпеку на її території».

Безпеці загрожують пересування російських військ уздовж кордону з Україною, з приводу яких міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що вони можуть вести до насильних конфронтацій, чого треба уникнути».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG