Доступність посилання

ТОП новини

Лавров і Керрі обговорили відновлення мінських переговорів – МЗС Росії


Глава МЗС Росії Сергій Лавров
Глава МЗС Росії Сергій Лавров

Глава МЗС Росії Сергій Лавров і держсекретар США Джон Керрі під час телефонної розмови обговорили ситуацію на Донбасі, повідомляє прес-служба російського зовнішньополітичного відомства.

«При розгляді ситуації на південному сході України Лавров знову наголосив на важливості виконання мінських домовленостей – припиненні вогню та налагодженні діалогу Києва з Донецьком і Луганськом», – мовиться у повідомленні.

У МЗС Росії заявляють, що співрозмовники погодилися в тому, що слід якомога швидше відновити роботу контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі.

Водночас у прес-службі Держдепартаменту про цю розмову ще не повідомляли.

Напередодні США виступили з вимогою від Росії припинити порушувати «мінські домовленості»

Вчора бойовики угруповань «ДНР» та «ЛНР», які в Україні визнані терористичними, заявили про необхідність негайно продовжити мінські переговори.

Раніше, 6 листопада, проросійські сепаратисти заявили, що на найближчій зустрічі контактної групи запропонують нову редакцію мінського протоколу. Наступного ж дня помічник президента Росії Юрій Ушаков зазначив, що Москва виступає за продовження «мінського процесу» в Україні і проведення чергового засідання контактної групи.

Мінські домовленості неодноразово порушувались. Сторони постійно обмінюються взаємними звинуваченнями, проте сили АТО наголошують, що ведуть вогонь у відповідь лише по позиціях бойовиків і коли це не може зашкодити мирним мешканцям.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про врегулювання на сході України, перший пункт якого передбачав негайне припинення вогню. 19 вересня був підписаний меморандум про реалізацію цього пункту протоколу від 5 вересня, який передбачає заборону на застосування всіх різновидів зброї і наступальних дій.

XS
SM
MD
LG