Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: українські і російські військові узгоджують проект графіка розведення сил у зоні АТО


В Організації з безпеки і співпраці в Європі повідомили сьогодні, що голови Спільного центру контролю й координації від України і Росії повідомили вчора спостерігачам її Спеціальної моніторингової місії в Україні, що узгодили проект поступового розведення сил на лінії контакту сторін протистояння в частині Донбасу.

Як мовиться в повідомленні, проект документа, який голови центру підписали наприкінці зустрічі, передбачає три фази. Першою з них, на яку відведено два дні, має стати припинення вогню; другою – відведення важких озброєнь, на яке пропонують п’ять днів; і останньою фазою має стати розведення протягом 21 дня сил сторін на лінії контакту, передбаченій «мінським меморандумом».

За повідомленням, раніше того дня співголови почали обговорювати цей план із представниками угруповання «ДНР».

Спеціальна моніторингова місія заохотила голів Спільного центру контролю й координації повідомляти громадськість про їхню діяльність, плани і досягнення, мовиться в повідомленні.

У Спільному центрі контролю і координації на сході України працюють представники ОБСЄ, Збройних сил України, а також Збройних сил Росії, яка надає широку підтримку проросійським сепаратистам, хоча офіційно стверджує, що ніяким чином не причетна до дій сепаратистів. Цей центр має на меті забезпечити втілення «мінських домовленостей», укладених іще у вересні.

За цими домовленостями, зокрема, мало настати припинення застосування зброї, для здійснення чого була передбачена низка заходів, серед яких відведення важких озброєнь на відстань їхнього пострілу і розведення сил сторін. Ці домовленості так і лишилися не виконані. На Заході заявляють, що в той час, як Україна намагається виконувати ці домовленості, сепаратисти і Росія постійно грубо порушують їх. Натомість сепаратисти й Росія звинувачують Україну в невиконанні домовленостей.

XS
SM
MD
LG