Доступність посилання

ТОП новини

ЄС на саміті G20: Росія має вивести війська з України, можливі нові санкції


«Узяти за грудки» Путіна на саміті пообіцяв раніше прем’єр-міністр Австралії; тепер у країні, яка втратила 38 громадян і мешканців при збитті літака над Донбасом, популярні футболки з цим написом
«Узяти за грудки» Путіна на саміті пообіцяв раніше прем’єр-міністр Австралії; тепер у країні, яка втратила 38 громадян і мешканців при збитті літака над Донбасом, популярні футболки з цим написом

Росія має зупинити потік озброєнь і військ із її території в Україну і вивести звідти вже наявні там війська, вкотре заявив у суботу президент Європейської ради Герман Ван Ромпей, виступаючи на саміті «Групи двадцяти» в Австралії.

Крім того, Росія має вжити свій вплив на сепаратистів, щоб домогтися виконання «мінських домовленостей», додав він на прес-конференції в місті Брісбені, де відбувається саміт.

Він додав, що становище в Україні буде одним із головних питань зустрічі керівників Європейського союзу і президента США Барака Обами, яка відбудеться в перебігу саміту.

Крім того, нагадав Ван Ромпей, у понеділок у Брюсселі міністри закордонних справ країн ЄС теж розглянуть становище в Україні і обговорять «можливі подальші кроки».

«Хочу повторити: Євросоюз далі вважає, що можливе тільки політичне вирішення кризи. І ми й далі будемо використовувати всі наявні в нас дипломатичні інструменти, включно з санкціями», – наголосив Герман Ван Ромпей.

У саміті «Групи двадцяти» бере також участь президент Росії Володимир Путін, хоча спершу лунали заклики не запрошувати його, як раніше Росію вилучили з «Групи восьми» через її дії на дестабілізацію України. Але Австралія, яка приймає саміт, вирішила все ж надіслати Путіну запрошення, щоб він, як очікують, зазнав посиленого дипломатичного тиску з вимогою змінити ставлення до України.

«Група двадцяти» об’єднує провідні економіки світу – 19 промислово розвинених держав та найпотужніших із держав, що розвиваються, серед них і Росію, а також Євросоюз як єдине ціле.

XS
SM
MD
LG