Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо бреше «Перший канал»?


Плакат учасників акції протесту в столиці Австралії, 19 липня 2014 року
Плакат учасників акції протесту в столиці Австралії, 19 липня 2014 року
(Рубрика «Точка зору»)

«Перший канал» російського телебачення продемонстрував в ефірі фальшивий супутниковий знімок, який нібито доводить, що малайзійський літак збитий українським винищувачем. «Новина», оприлюднена одним з найбільш затятих брехунів російського телеефіру Михайлом Леонтьєвим, моментально з’явилася в перших рядках новин на провідних сайтах Росії. Але буквально через кілька хвилин виявилось, що «Перший канал» банально і незграбно збрехав. Як тло для пропагандистської фотографії був обраний супутниковий знімок Google Maps, зроблений у 2012 році. На одному з фрагментів добре видно хмару характерної форми. Та й з моделлю літака імітатори не допрацювали: на фотографії зображений імовірно СУ-27, але ніяк не МіГ-29. Та й час на фотографії «Першого каналу» зазначено 1:19:47 UTC. А «Боїнг» зазнав аварії приблизно о 13-й годині цього часу.

Може виникнути питання – а навіщо російським пропагандистам така незграбна брехня? Відповідь на це питання проста – для телевізійної аудиторії, яка вірить кожному слову «Першого каналу» і його ведучих. Російська влада вже зараз побоюється офіційного оприлюднення результатів розслідування авіакатастрофи «Боїнга», тому що прекрасно знає, хто насправді винний у знищенні людей. Показово, що фальшивий знімок з’явився в ефірі невдовзі після того, як прем’єр-міністр Австралії Тоні Еббот зажадав від російського президента Володимира Путіна вибачитися за авіакатастрофу і виплатити матеріальну компенсацію родичам жертв.

Коли матеріали офіційного розслідування будуть оприлюднені, в Москві просто нагадають, що Російський союз інженерів давно вже розслідував катастрофу і знайшов винних – українську владу. Звичайно, санкції від цього не скасують і економічне становище Росії не покращиться. Зате більшість шанувальників Володимира Путіна буде знати, що «Боїнг» збили саме для того, щоб покарати бідних росіян. І зробили це підлі українці за вказівкою з Вашингтона. «Перший канал» повідомив про це задовго до оприлюднення результатів розслідування, отож, все ясно.

Так що Михайло Леонтьєв знає, що робить.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG