Доступність посилання

ТОП новини

Чехія відзначає 25-у річницю Оксамитової революції


Прага. Студенти співають і запалюють свічки 17 листопада 1989 року в підтримку Вацлава Гавела на посаду президента
Прага. Студенти співають і запалюють свічки 17 листопада 1989 року в підтримку Вацлава Гавела на посаду президента

У понеділок, 17 листопада, виповнюється 25-а річниця початку Оксамитової революції в Чехословаччині, яка поклала край понад сорокарічному комуністичному правлінню у тій країні. В Празі заплановані офіційні заходи – в тому числі й зустріч президентів країн Вишеградської четвірки і президента Німеччини, а також і протести молоді проти політики президента Чехії Мілоша Земана, який у багатьох аспектах підтримує політику Кремля – зокрема й щодо України.

Оксамитова революція почалася протестом студентів, яких 17 листопада 1989 року побила поліція в центрі Праги. Здійнялася хвиля протестів – спочатку вийшло 200 тисяч людей, а потім і півмільйона. Люди вийшли на Вацлавську площу Праги, яка стала епіцентром Оксамитової революції. Масові протести тривали до кінця грудня 1989 року.

Оксамитова революція (архівне відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Мирну революцію очолив колишній дисидент, драматург Вацлав Гавел.

Вацлав Гавел
Вацлав Гавел

Наприкінці листопада все керівництво компартії Чехословаччини подало у відставку, і в грудні було призначено перший переважно некомуністичний уряд Чехословаччини з моменту встановлення комуністичного режиму в 1948 році.

Лідера Празької весни 1968 року, яку було розчавлено радянськими танками, Александра Дубчека було обрано головою федерального парламенту, а президентом Чехословаччини наприкінці грудня обрали Вацлава Гавела.

17 листопада цього року у Празі, а також в 20 інших містах Чеської Республіки, відбудеться офіційне відзначення 25-ї річниці Оксамитової революції. Планується, зокрема, і зустріч президентів країн Вишеградської четвірки та Німеччини зі студентами Карлового університету.

Протести громадськості

Мілош Земан
Мілош Земан

Але специфіка нинішніх святкувань у тому, що політика і заяви президента Чехії Мілоша Земана викликають шквал критики з боку чеської молоді, опозиції та інтелігенції. Він, зокрема, не засуджує російську політику щодо України, закликав змиритися з реаліями і погодитись із анексією Криму. Чеський лідер не вважає, що за президента Володимира Путіна Росія має проблеми з внутрішньою демократією.

Відтак 17 листопада відбудуться також і акції протесту проти політики президента Мілоша Земана. Один із чеських громадських активістів Міхал Майзнер пояснює: «Це є реакцією на поведінку президента, до того ж у час, коли ми відзначаємо 25-ліття Оксамитової революції. Ми бачимо, як останнім часом чехи, якщо немає якоїсь великої проблеми, не часто виходять на вулиці, але з тим нашим паном президентом є проблеми».

«Особисто для мене найважливішим є те, що Мілош Земан, всупереч союзництву з Європейським союзом і НАТО, об’єднується з людьми і насильством, які панують навколо президента Путіна», – додає Майзнер в інтерв’ю Радіо Свобода.

За словами Міхала Майзнера, до протестів громадських активістів спонукають і події в Україні, яку, на їхню думку, президент Земан не підтримує активно, натомість роблячи часом дуже суперечливі політичні реверанси в бік Кремля.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG