Доступність посилання

ТОП новини
На Карловому мості у Празі згадували про Україну, яка виборює свою свободу сьогодні
На Карловому мості у Празі згадували про Україну, яка виборює свою свободу сьогодні

Чехія: 25 років по революції і «червоні картки» «проросійському президентові»

У Празі не забували цього дня і про Україну, яка виборює свою свободу сьогодні

У Чехії в понеділок, 17 листопада, державне свято – День свободи і демократії, річниця початку Оксамитової революції в тодішній Чехословаччині. Цього року воно особливе: від тих подій минає 25 років.

Саме 17 листопада 1989 року відбулася велика студентська демонстрація в центрі Праги, учасників якої жорстоко побила поліція. Це викликало нові протести, страйки й демонстрації вже по всій Чехословаччині. Наприкінці листопада все керівництво Компартії Чехословаччини подало у відставку, а у грудні був призначений перший переважно некомуністичний уряд Чехословаччини з моменту встановлення комуністичного режиму в 1948 році. Лідера Празької весни 1968 року, яку розчавили радянські танки, Александра Дубчека обрали головою федерального парламенту, а президентом Чехословаччини наприкінці грудня обрали Вацлава Гавела.

В офіційних заходах – відкритті пам’ятної дошки у Празі і зустрічі зі студентами – взяли участь президенти п’яти країн. Крім чеського, до столиці країни прибули президенти Польщі, Словаччини, Угорщини й Німеччини.

Але цього року, крім згадки про ті події, молодь і активісти переймаються й яскравою проросійською позицією нинішнього президента Чехії Мілоша Земана. Громадянська ініціатива «Хочу з вами поговорити, пане президенте» організувала символічне виставлення йому «червоної картки» на вираз незадоволення тим, як президент представляє Чехію, і на вимогу його відставки.

А ще у Празі не забували цього дня і про Україну.

І на цьому закінчуємо сьогодні наш живий блог зі столиці Чехії Праги, де святкували 25-у річницю початку Оксамитової революції, а також протестували проти проросійської позиції і негідної поведінки президента Чехії Мілоша Земана.

Іще відео про денні події у Празі – «червоні картки» президентові Мілошу Земанові і «Володимир Путін у ведмежій шкурі», якого врешті приборкують:

«Червона картка» для Земана і Путін у ведмежій шкурі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

А потім ланцюжок із запалених свічок поставили і вздовж проспекту:

Увечері на Національному проспекті у Празі: черга, щоб поставити свічку пам’яті побитих студентів

Охорона мусила прикривати Мілоша Земана парасольками:

А ось як це було під час протесту при відкритті пам’ятної дошки:

Трішки історії: так це було 25 років тому

Під вечір, як стемніло, протести у Празі вщухли. Тепер люди стоять у довгих чергах на Національному проспекті, де 25 років тому жорстоко побили близько тисячі учасників студентської демонстрації, щоб запалити свічки в пам’ять про цю подію у традиційному місці – в підтінні одного з будинків на проспекті.

Це ще ранкові фото з цієї ж аркади – свічки там почали запалювати ще вранці.

Президенти під час урочистостей у Празі (л -> п): Угорщини Янош Адер, Польщі Броніслав Коморовський, Чехії Мілош Земан, Німеччини Йоахім Ґаук і Словаччини Андрей Кіска
Президенти під час урочистостей у Празі (л -> п): Угорщини Янош Адер, Польщі Броніслав Коморовський, Чехії Мілош Земан, Німеччини Йоахім Ґаук і Словаччини Андрей Кіска

А посольство Німеччини уточнило, що у президента Йоахіма Ґаука влучило під час протестів проти Мілоша Земана вдень не яйце, а лише шматочок шкаралупки. Так що німецький президент сприйняв це з гумором, сказала речниця посольства «Чеському телебаченню».

Іще кілька фото з ходи на підтримку України у Празі:

«Люди запихають картки під двері»

«Люди вже під балконом Земана»

«Люди виклали стрілку з червоних карток, щоб Земан знав, куди йому йти»

«І геть! Змійка з червоних карток від балкону і аж до воріт»

А тим часом ті демонстранти, які пішли на празький Град, провели свою акцію протесту проти Мілоша Земана і там.

Ось так вони йшли вулицею Уєзд, яка веде до Граду – «Такої юрби ніхто, мабуть, не чекав. Ми точно ні»

А це вже на Градчанській площі перед головним входом до Граду – «Потужнішу атмосферу я пережила, коли ми прощалися з Гавелом. Може, тепер ми прощаємося і з Земаном».

Більше фото ходи на підтримку України на Карловому мості у Празі
Більше фото ходи на підтримку України на Карловому мості у Празі

Із коментарів у чеському фейсбуці:

«Я дуже ціную слова Коморовського і на Альбертові (це під час церемонії відкриття пам’ятної дошки – ред.), і на юридичному факультеті (Карлового університету, де президенти п’яти країн мали зустріч зі студентами – ред.), де він прямо суперечив відповіді Земана на запитання щодо України. Порушення звичних конституційних норм, підтримка і уславлення тоталітарних режимів і порушень міжнародного права… досить уже цього!»

І ще відео:

Прага: 25-а річниця початку Оксамитової революції
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Тим часом іще одне відео з тієї акції, з якої починався сьогоднішній протест у Празі:

Карлів міст у серці Праги:

«Чеське телебачення» повідомляє з Праги далі: після церемонії на Альбертові, де Мілоша Земана засвистали й закидали яйцями, та так, що одне яйце влучило і у президента Німеччини Йоахіма Ґаука, всі п’ятеро президентів пішли на дебати зі студентами Карлового університету.

А тим часом сотні чи й тисячі демонстрантів рушили до празького Граду – офіційної резиденції президента Чехії.

Супротивники Мілоша Земана продовжують вимагати його відставки, хоча з цим згодні не всі – дехто вдовольнився б, якби президент Чехії змінив свої проросійські погляди.

«Друзі, сьогодні все не закінчиться – сьогодні починається спротив проти Мілоша Земана, який поводиться як диктатор, а не як демократично обраний президент. Земан ніколи не був демократом», – заявляють активісти нової громадської ініціативи, які хочуть «Відставки президента Земана».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG