Доступність посилання

ТОП новини

Росія: у квартирі організатора «Маршу за федералізацію Сибіру» провели обшук


У російському Новосибірську в ході обшуку в квартирі місцевого лідера партії «РПР-Парнас» Єгора Савіна співробітники ФСБ вилучили комп’ютер. Сам опозиціонер був затриманий і допитаний за статтею «Розпалювання ненависті або ворожнечі». Відповідну постанову суду показали Савіну під час допиту. Чи порушено кримінальну справу, і ким він у ній проходить, активіст не знає.

За його словами, слідчих цікавив ролик, яким Савін поділився на своїй сторінці в соціальній мережі «ВКонтакте» 17 серпня, су проводивши коментарем: «Прикольно, дуже схоже на витівки чекістів».

У двохвилинному відеоролику троє чоловіків, один з яких представляється як «боєць армії звільнення Сибіру», звертаються до глядача, стверджуючи, що люди повинні боротися не один з одним, а зі справжнім ворогом, і настав час дій. Завершується запис закликом «Досить годувати Москву!».

Після допиту Савін заявив, що вважає такі події провокацією і тиском на опозицію.

Такої ж думки дотримується й один з лідерів «РПР-Парнас» Борис Нємцов. «Це груба робота провокаторів, спрямована на зрив Маршу за захист федеративного устрою Росії», написав він на своїй сторінці в Facebook.

Єгор Савін брав участь в організації так званого «Маршу за федералізацію Сибіру», який так і не відбувся, а також у пікетах з вимогою відставки міської ради Бердська.

Савін щойно повернувся з Москви, де в суботу брав участь у конференції «РПР-ПАРНАС», на якій керівництво партії запропонувало опозиційним організаціям і рухам створити єдину коаліцію напередодні регіональних і думських виборів.

XS
SM
MD
LG