Доступність посилання

ТОП новини

Кому в Криму стало жити добре? Огляд цін, зарплат і пенсій


Рибалка в Керчі продає рибу
Рибалка в Керчі продає рибу

Маргарита Яворська

Керч – Стрімке падіння рубля стало холодним душем для багатьох з тих кримчан, хто ще півроку тому з ночі займав чергу за російським паспортом і вивішував за вікно триколор. Обіцяні політиками «золоті гори» так і залишилися звичайними кримськими сопками, а зарплати і пенсії як і раніше «не дозволяють дозволити» більше, нівелюючись подорожчанням комунальних послуг і постійним зростанням цін на найнеобхідніше. Власниками ж «щасливого квитка» стали ті, чиї професії в Україні занадто часто недооцінювали. Крим.Реалії спробували з'ясувати, кому в «новому» Криму стало жити добре?

Відверто кажучи, розмови про те, як прожити на вісім, а то й лише на п'ять тисяч рублів на місяць, у Криму все частішають. Кримчани з українським менталітетом і вірою в свободу слова поки що не звикли мовчати. Аби дізнатися, що найбільше хвилює людей, потрібно просто сходити на базар, у лікарню або на пошту.

Працівник керченського КП «Жилавтосервіс» Антоніна М. (ім'я змінене) одна з тих, кому доводиться виживати ледве не на мінімальні гроші.

«Нам тільки підвищили зарплату до п'яти тисяч рублів. На більше сказали і не розраховувати. Я не знаю, як можна жити на ці гроші. Упаковка вушних паличок для дитини коштує сорок рублів, а пиво – п'ятдесят. Ну, навіть якщо не пити пиво! Чомусь раніше на тисячу гривень якось виходило прожити, хоча теж не вистачало. Я не розумію. Рятують тільки аліменти. Усе разом ще абияк», – розповідала жінка знайомій в черзі в одному з поштових відділень.

Разом з аліментами в Антоніни на місяць виходить близько десяти тисяч рублів. Це на тисячу більше, ніж у працівника залізниці. Провідник потягу «Керч-Москва» Анатолій отримує дев'ять тисяч рублів на місяць.

Перукар Анжела, у якої зарплата, щоправда, залежить від виробітку, – п'ять тисяч. «У нас ніхто нічого підвищувати не збирається. Ми ж на приватника працюємо», – розповіла дівчина.

За інформацією директора керченського територіального відділення Фонду загальнообов'язкового соціального страхування на випадок безробіття Вадима Кутузова, у відкритих в місті вакансіях зарплата варіюється від 3-х до 29-ти тисяч рублів.

Кому «пощастило»?

Мінімальна сума – 3382 рублі – це півставки, на які керченська дитяча лікарня шукає лікаря ортопеда-травматолога, максимальна – зарплата дільничного інспектора поліції (таких вакансій в місті п'ять).
«Добре» отримують, за інформацією Крим.Реалії, співробітники МНС, на чиї плечі в Росії лягають всі надзвичайні ситуації, від дорожньої аварії до падіння літаків. Оскільки нудьгувати їм не доводиться, то і зарплата, за словами одного з представників служби порятунку, у деяких сягає сорока тисяч рублів. «Сказав дружині, щоб не працювала», – розповів рятувальник.

Розрив рівня зарплат у Криму на сьогодні доволі суттєвий

Не секрет, що високі зарплати у педагогів зі стажем. Ще у вересні на колегії керченського управління освіти чиновники озвучили середню цифру: у викладачів шкіл – 26 тисяч рублів, у вихователів дитячих садків – трохи більше двадцяти з половиною тисяч, у педагогів дитячих позашкільних закладів – 19 тисяч рублів. Щоправда, тоді вчителі обурилися, мовляв, в очі не бачили цих грошей. Натомість вже сьогодні отримують їх на руки.

«Я, молодий спеціаліст, і оскільки працюю на замінах, отримала 15 тисяч рублів. Учителька, у якої багаторічний досвід, при мені отримувала стільки ж, але вже як аванс, тобто половину зарплати», – розповіла молодий педагог Марія П.

Розрив рівня зарплат у Криму на сьогодні доволі суттєвий. Шкільний педіатр, за інормацією фонду соцстраху, може розраховувати на оклад всього в 5802 рублі, на 250 рублів менше отримає дитячий кардіоревматолог. Невропатологув міськлікарні пропонують вже 8500 тисяч рублів, онкологу в онкодиспансері – 10000 тисяч. А ось ветеринар може влаштуватися на роботу на ставку в 12 тисяч рублів, патологоанатом – в 13300 рублів, терапевту пропонують майже 14,5 тисяч, лікарю-анестезіологу – 164000 рублів.

П'ять тисяч рублів платять навіть мікробіологам

Розгорнути інфографіку

Від 9 до 15 тисяч рублів, за інформацією Фонду, – зарплата бухгалтера, водій маршрутки може розраховувати на оклад в 8500. Ще менше пропонують водієві навантажувача – всього 4750.

Вишивальницею можна заробляти 7 тисяч рублів на місяць, зарплата кочегара-випалювача на керченському металургійному комплексі – 7 тисяч рублів, у машиніста екскаватора в Керченській філії КРП «Вода Криму» –10 тисяч. А ось машиніст бульдозера на заводі Будкераміка отримуватиме близько 5 тисяч. Суднобудівний завод «Затока» шукає енергетиків на зарплату в 10 тисяч рублів, а завод Будкераміка пропонує електромонтерові всього 4750.

Майже стільки ж – від 4,5 до 6,800 рублів – зарплата двірника, а також касира та охоронця в мережевому супермаркеті, а в деяких невеликих магазинах ще менше – 4153 рублі.

Мінімальні зарплати в 4-5 тисяч рублів сьогодні пропонують сторожам, кухарям, продавцям, підсобним робітникам, офіціантам і, навіть, мікробіологам.

Однак фельдшером у військову частину можна влаштуватися на ставку в 20 тисяч рублів, а слюсар з ремонту автомобілів, якого шукає керченський морський порт, може розраховувати на оклад в 19 тисяч рублів. Зарплата менеджерів коливається в межах 15 тисяч.

Таким чином, розділивши пропоновані зарплати на кількість офіційно відкритих вакансій в списку Фонду соцстрахування (199), отримаємо середню оплату праці в Керчі – 8060 рублів.

Чиновники обіцяють більше

Водночас уже наступного року чиновники очікують в Криму середньомісячну номінальну заробітну плату на рівні 18600 рублів. Цю цифру на засіданні кримського «Радміну» озвучив «міністр» економічного розвитку Криму Микола Коряжкин.

«Прогноз основних показників на 2015 рік сформований на підставі розрахунків і обґрунтувань міністерств і державних комітетів Республіки у базових галузях економіки, і з урахуванням прогнозу розвитку Російської Федерації», – уточнив міністр, слова якого наводить е-Крим.

За повідомленнями сайту «Кадрові агентства Росії», який систематизує статистику заробітних плат у Росії, реальна середня зарплата росіян в регіонах уже цього року – 18126 рублів. Ця сума отримана в результаті аналізу народної думки і проведеного опитування відвідувачів сайту.

Водноча, за інформацією Федеральної служби державної статистики на травень цього року, середня зарплата в Росії становить 33280 рублів. Щоправда, суми окладів вказані Росстатом до вирахування податків.

За повідомленнями інтернет-сервісів пошуку роботи, у листопаді в Росії середня зарплата склала трохи більше 31 тисячі рублів. У Москві, за інформацією Яндекс.Работа, середній оклад становить 42 тисячі руб.

Тому і відкритих вакансій в Криму досить багато – ті, хто зміг, традиційно поїхали на заробітки в Москву і на Далекий Схід.

«Син поїхав працювати до Москви. Там на будівництві йому обіцяли тридцять тисяч рублів зарплати. Сказав, поки двісті тисяч не зароблю, не повернуся», – розповіла одна з керченських пенсіонерок.

Розраховуючи рівень середньої кримської зарплати на наступний рік, чиновники керувалися інфляційними очікуваннями в цілому у Росії. За інформацією Коряжкіна, зростання цін очікується на рівні 17,5%. Знову подорожчають не тільки продукти харчування, але й комуналка, а також алкогольна й тютюнова продукція. Це означає, що і запланованих вісімнадцяти тисячі рублів в середньому на кримчанина людям теж, швидше за все, буде не вистачати.

Пенсії ще з літа російські

Що стосується нових кримських пенсій, то цього року, за повідомленнями чиновників, вони вже досягли середньоросійського рівня. Ще наприкінці вересня віце-прем'єр російського уряду Ольга Голодець повідомила, що середній розмір пенсії в Криму доведений до рівня 10 670 рублів.
«У нас було кілька першочергових завдань з вирівнювання соціальної сфери в Кримському федеральному окрузі до рівня інших регіонів РФ. Найбільший розрив був у пенсійному забезпеченні громадян і в заробітній платі», – зазначила Голодець, слова якої цитує Кримінформ.

У Севастополі, за інформацією Голодець, пенсії трохи вищі – у середньому 11 тисяч 880 рублів. А підвищені пенсії отримують деякі категорії військових пенсіонерів – більше п'ятнадцяти тисяч рублів.
Пенсіонери тим часом скаржаться, що грошей їм катастрофічно не вистачає.

«У мене пенсія десять тисяч. Дві віддала за комуналку. Що на вісім багато чого купиш? А у Галі всього вісім тисяч рублів пенсія. Це що, гроші? Ціни-то які!», – скаржиться пенсіонерка на керченському базарі.

При цьому є в Криму і соціальні пенсії. Чоловіки і жінки, які досягли віку 60-ти і 65-ти років відповідно, а також інваліди другої та третьої груп отримують на місяць від 3,5 до 4300 рублів.

Ціни та комуналка ще зростатимуть

З жовтня в Криму подорожчали комунальні послуги. Вода подорожчала на 10%, електроенергія на 15%. Зростання тарифів, за словами кримської влади, не останнє

Що за ці гроші можна купити? Судіть самі: кілограм яловичини на ринку коштує 200 рублів, сало – 250. Десяток яєць в ціні сягає до 50 рублів, стільки ж коштує і молоко. За 160-200 рублів можна купити кілограм сиру. Кілограм картоплі коштує 20 рублів, цибуля – 18, капуста –15, свіжі огірки –120. Банани в середньому продають за 80 рублів, лимони на оптовому ринку в Керчі можна знайти і за 60. З круп найдорожчий рис – в ціні сягає до 60 рублів, правда можна купити кілограм і за сорок. Макаронні вироби в середньому коштують 25 рублів.

Домашню курку продають за 260–300 рублів, курячий фарш коштує 170, за телятину просять майже 300. На щастя для керчан, подешевшала хамса. Ціна на «другий хліб», як її називають у місті, впала з 200 до 50 рублів.

З жовтня в Криму подорожчали комунальні послуги. Вода подорожчала на 10%, електроенергія на 15%. Зростання тарифів, за словами кримської влади, не останнє.

Оригінал статті на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG