Доступність посилання

ТОП новини

«Із Донбасу вже немає що евакуйовувати» – активіст


Бойовик угруповання «ДНР» біля зруйнованого внаслідок бойових дій заводу, Нижня Кринка, вересень 2014 року
Бойовик угруповання «ДНР» біля зруйнованого внаслідок бойових дій заводу, Нижня Кринка, вересень 2014 року

Київ – Україна готується евакуювати з територій, окупованих незаконними збройними формуваннями на Сході, державні підприємства, установи та організації. Відповідний президентський указ підписаний. Проте громадські активісти, знайомі з нинішніми реаліями Донецька та Луганська, кажуть про те, що вже немає що евакуйовувати. Росія за допомогою так званих «гуманітарних конвоїв» вивезла майно найбільш цінних заводів і фабрик на власну територію. Тим часом у РНБО заявляють про часті обстріли з артилерії, мінометів та «Градів» позицій українських військових практично по всій лінії фронту.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Проросійські бойовики та російські війська, про присутність яких на території України заявляють у РНБО, нарощують свої сили й військові засоби на напрямках селища Піски, міст Мар’їнка, Красногорівка та Авдіївка Донецької області. Про це заявив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО України Андрій Лисенко.

Тривають обстріли на Маріупольському напрямі. Опорні пункти українських військ там обстрілюють із «Градів», артилерії, мінометів та стрілецької зброї. Так само ведеться вогонь і по Донецькому аеропорту й селищу Піски. З артилерії та мінометів були обстріляні позиції сил АТО біля інших населених пунктів Донецької області: біля Майорського, Авдіївки, Мар’їнки, Красногорівки, Славного, Тарамчука.

Обстріл донецького аеропорту продовжується
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00


«Наші артилеристи завдали точкових ударів у відповідь. Зокрема, вчора (у неділю – ред.) в районі аеропорту артилерія сил АТО знешкодила одну з банд бойовиків. За оперативними даними, понад 20 терористів знищено, близько 30 отримали поранення», – заявив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО.

За словами Андрія Лисенка, проросійські бойовики далі прагнуть узяти під контроль Бахмутівську трасу. Це дасть змогу незаконним збройним формуванням створити загрозу із заходу українським військовим, які обороняють місто Щастя.

Речник РНБО повідомив, що минулої доби на Сході України загинули 6 українських військових, 9 були поранені. На околицях Станиці Луганської в неділю, 16 листопада, був обстріляний мікроавтобус, на якому їхали бійці батальйону патрульної служби міліції спеціального призначення «Чернігів» – троє силовиків загинули, ще п’ятеро отримали поранення.

На сході України за минулу добу загинули 6 українських силовиків – РНБО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:32 0:00


Андрій Лисенко також заявив, що поки проросійські бойовики не виконуватимуть Мінських домовленостей, нові документи щодо врегулювання конфлікту не підписуватимуться.

«Протокол, який було підписано в Мінську 5 вересня, та меморандум, підписаний 19 вересня, є основою для врегулювання конфлікту на Донбасі. Доти, доки вони не будуть виконані, збиратися та підписувати новий документ немає сенсу», – сказав він.

Указ про евакуацію потрібен був ще в травні – активіст

Паралельно з розгортанням бойових дій на Донбасі президент Петро Порошенко підписав минулої суботи, 14 листопада, указ, яким вводить у дію рішення РНБО від 4 листопада «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій і Луганській областях».

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

В указі йдеться, зокрема, про те, що Україна має визначити джерела фінансування розрахунків за спожиті енергоносії, забезпечення електро- та газопостачання на територіях Донбасу. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк раніше вже заявляв, що українська сторона не дасть «замерзнути» жителям окупованих незаконними збройними формуваннями територій Донбасу й постачатиме далі електроенергію і газ, вартість яких буде потім вирахувана з нарахованих жителям регіону соціальних пільг та субсидій.

Крім того, президентський указ передбачає евакуацію працівників державних підприємств, установ і організацій за їхньою згодою та вивезення майна й документації у вільну Україну.

Речник Луганської ОДА Ярослав Галас повідомив Радіо Свобода, що наразі конкретний механізм реалізації президентського указу їм не відомий.

Наскільки своєчасним є це рішення про евакуацію державних підприємств? На думку громадського активіста з Донецька Миколи Скрипаченка, це рішення потрібно було ухвалювати ще в травні, оскільки за час, що минув відтоді, Росія спромоглася вивезти майно найбільш важливих підприємств.

«Це указ правильний. Але його потрібно було писати 26-27 травня. Якщо ми оцінимо всі державні підприємства, які ми хочемо вивозити, за цінністю, відповідно до десятибальної шкали, то, я вважаю, що першу п’ятірку чи навіть сімку підприємств Росія вже вивезла. Своїми «гуманітарними конвоями» вона вивезла все. Вона вивезла державне підприємство «Топаз» (виробництво станцій радіотехнічної розвідки «Кольчуга» – ред.), яке є діамантом нашого військового виробництва. Вона вивезла також обладнання патронного заводу з Луганська», – розповідає Микола Скрипаченко.

Зрештою, активіст ставить питання: як можна вивозити те, чого вже немає?

Тим часом у вівторок, 18 листопад, о 12-й годині на центральній площі Старобільська у Луганській області відбудеться церемонія прощання з 9 тимчасово не ідентифікованими захисниками України. Волонтери просять усіх, хто зможе, приїхати на їхній похорон, щоб замінити їм на прощанні батьків, рідних, друзів.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG