Доступність посилання

ТОП новини

Ми будемо посилювати економічні санкції проти Росії – Меркель


Президент Росії Володимир Путін та канцлер Німеччини Ангела Меркель (архівна фотографія)
Президент Росії Володимир Путін та канцлер Німеччини Ангела Меркель (архівна фотографія)

Київ – Німецька дипломатія виявляє наполегливість у питанні замирення Кремля, відзначають експерти. Вони зауважують, що попри заяви Ангели Меркель про можливість розширення санкцій, Європа воліє не покарати Росію, а відновити з нею добросусідські відносини. Черговим кроком на цьому шляху має стати візит у вівторок німецького міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмаєра до Києва і до Москви в один день.

Наприкінці саміту «Групи двадцяти» у австралійському Брісбені канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала запровадити на черговому засіданні Євросоюзу нові економічні обмеження щодо Росії. Путін робить ставку на закон сили, нехтуючи силою закону, заявляє Меркель. За її словами, така політика почалася з анексії Криму і тепер триває у впливі Москви на події на сході України.

Росія порушує територіальну цілісність і суверенітет України як держави, і ставиться до сусідньої держави, як до сфери свого впливу
Ангела Меркель

«Росія порушує територіальну цілісність і суверенітет України як держави, і ставиться до сусідньої держави, як до сфери свого впливу. Після всіх жахів двох світових воєн і завершення Холодної війни, це – загроза всьому європейську мирному порядку, і це створює Росія, яка впливає на дестабілізацію ситуації на сході України в Донецьку і Луганську. По-перше, ми підтримуємо Україну і політично, і економічно. По-друге, ми не пошкодуємо зусиль для дипломатичного вирішення конфлікту в переговорах із Росією і, по-третє, ми будемо посилювати економічні санкції проти Росії в тій мірі, яка необхідна, і доти, доки вони необхідні», – заявляє Меркель.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр
Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр

У вівторок, 18 листопада, в Україну приїздить міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр. Програму його візиту німецьке посольство не повідомляє. Але відомо, що Штайнмайєр планує у цей же день одразу з Києва відлетіти до Москви. Там він нібито має зустрітися зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим і обговорити кроки з врегулювання конфлікту в Україні.

Стратегічний тренд підтримки України

Нині дипломати світу, зокрема, Німеччини активізували свої зусилля щодо пошуку мирного вирішення конфлікту. Вони намагаються відновити багатосторонні переговори у женевському форматі, відзначає фахівець із міжнародного права Тарас Качка.

Слід говорити про досить чіткий стратегічний тренд підтримки України і створення тиску на Росію. Але не в плані покарання, а в плані нормалізації і відновлення добросусідства і миру в регіоні
Тарас Качка

«Слід говорити про досить чіткий стратегічний тренд підтримки України і створення тиску на Росію. Але не в плані покарання, а в плані нормалізації і відновлення добросусідства і миру в регіоні. Тому що це передусім є інтересом і Європейського союзу, і Сполучених Штатів, а головне, що це – є основний інтерес України», – зазначає Качка.

Заяву Ангели Меркель та візит Франка-Вальтера Штайнмайєра не можна назвати революційними подіями у процесі вирішення російсько-українського конфлікту, вважає науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. Водночас, зауважує експерт, Німеччина нині виявляє особливу наполегливість, на що має свої причини.

Меркель особисто взяла на себе комунікацію з Путіним від імені усього Європейського союзу. Її ставлення до Путіна нагадує її ж ставлення до Януковича. Бо саме німці сподівалися на мінські домовленості, інші домовленості. Оскільки цих домовленостей не дотримуються, то це – образа вже Німеччині
Олександр Сушко

«Меркель особисто взяла на себе комунікацію з Путіним від імені усього Європейського союзу. Її ставлення до Путіна нагадує її ж ставлення до Януковича. Бо саме німці сподівалися на мінські домовленості, інші домовленості. Оскільки цих домовленостей не дотримуються, то це – образа вже Німеччині. Але це не означає, що вони припинять прямий діалог з Путіним. Для них важливо, щоб не склалося враження, що вони ведуть діалог про Україну без України. Саме тому така географія візиту Штайнмайєра», – каже Сушко.

Росія звинувачує НАТО у створенні ризиків

Тим часом Росія звинувачує НАТО у тому, що члени альянсу не помічають нібито порушення українською стороною мінських домовленостей, воліючи розкручувати антиросійські настрої, а також не помічають «послідовних зусиль Росії щодо стабілізації ситуації в Україні». Про це заявила заступник офіційного представника МЗС Росії Марія Захарова.

«На жаль, бачимо, що в альянсі не прагнуть до конструктивного обговорення загострених проблем, вважаючи за краще розкручувати маховик антиросійських настроїв з метою виправдання планів по зміцненню оборонного потенціалу блоку і нарощуванню військової присутності НАТО поблизу кордонів Росії, що створює серйозні ризики для безпеки в євроатлантичному регіоні», – заявляє Захарова.

Під час саміту G20 у Брісбені країни Заходу гостро зкритикували позицію президента Росії Володимира Путіна і вкотре знову закликали Росію «припинити дестабілізувати ситуацію в східній Україні», зокрема прем’єр- міністр Канади порадив Путіну «забиратися з України».

Раніше головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав повідомив, що за останні дні Північноатлантичний альянс спостерігав входження колон із російським озброєнням на територію східної України.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG