Доступність посилання

ТОП новини

Україна може здійснити передоплату за російський газ до 1 грудня – Продан


Юрій Продан
Юрій Продан

Україна може перерахувати російському «Газпрому» передоплату за постачання необхідних країні обсягів газу, повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан.

«Плани щодо закупівлі газу не змінилися: на кінець року плануємо закупити до 1,5 мільярда кубометрів газу. Закупівля розпочнеться з настання холодів. Можливо, до 1 грудня вже почнемо. Поки що ситуація не критична», – заявив він.

За словами Продана, у підземних сховищах газу України – 15,2 мільярда кубів палива.

30 жовтня Росія і Україна за посередництва Євросоюзу домовилися про відновлення поставок російського газу Києву в зимовий період, а також узгодили їхні умови до березня 2015 року включно. Згідно з досягненими домовленостями, «Нафтогаз» заплатить сумарно 3 мільярди 100 мільйонів доларів, щоб розрахуватися за 11,5 мільярдів кубометрів газу, поставленого «Газпромом» у листопаді – грудні минулого року і квітні – червні нинішнього, з розрахунку за ціною у 268,5 доларів за тисячу кубометрів, на якій наполягла Україна.

Росія повністю припинила газопостачання в Україну у червні. З того часу велися переговори про його відновлення у тристоронньому форматі Україна-ЄС-Росія.

Україна розробляє реверсні маршрути поставок газу з європейських країн.

XS
SM
MD
LG