Доступність посилання

ТОП новини

Штайнмаєр закликає всі сторони конфлікту на Донбасі виконувати мінські домовленості


Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр
Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликає всі сторони конфлікту на Донбасі виконувати мінські домовленості.

«Мінські домовленості не були ідеальними, але вони можуть бути базою, на яку ми завжди можемо посилатися, і необхідно виконувати ці домовленості», – зазначив Штайнмаєр.

Він зазначив, нині напруга на сході України протягом останніх двох-трьох місяців зросла.

Крім отого, міністр закордонних справ Німеччини повідомив, що його майбутній візит до Москви буде спрямований на з’ясування готовності російської сторони виконувати мінські домовленості.

Сьогодні Штайнмаєр має відвідати Москву для переговорів щодо урегулювання в конфлікту на Донбасі.

Зі свого боку, український прем’єр Арсеній Яценюк, присутній на зустрічі, заявив, що іншого порядку денного, окрім мінських домовленостей наразі немає, тому Росія повинна виконувати те, під чим підписалася.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про врегулювання на сході України, перший пункт якого передбачав негайне припинення вогню. 19 вересня був підписаний меморандум про реалізацію цього пункту протоколу від 5 вересня, який передбачає заборону на застосування всіх різновидів зброї і наступальних дій. Проте мінські домовленості неодноразово порушувались.

Раніше під час саміту G20 у Брісбені, який проходив 15-16 листопада, країни Заходу гостро розкритикували позицію президента Росії Володимира Путіна і вкотре закликали Росію «припинити дестабілізувати ситуацію в східній Україні», зокрема прем’єр- міністр Канади порадив Путіну «забиратися з України». Натомість президент Росії заявив, що російських військ на території України немає.

Напередодні у НАТО повідомили про входження колон із російським озброєнням на територію східної України. Спостерігачі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ заявили про військові колони без розпізнавальних знаків на території Донбасу, яку контролюють проросійські бойовики.

XS
SM
MD
LG