Доступність посилання

ТОП новини

Падіння економіки. Хто винен і як зупинити?


Київ – Українська економіка перебуває у кризі – внаслідок військового конфлікту чи через відсутність реформ? Експерти визнають обидві причини, однак надають їм різного значення. Водночас прем’єр Арсеній Яценюк говорить, що падіння ВВП є меншим за очікуване, а фахівці називають офіційні економічні показники необ’єктивними і радять стимулювати розвиток ринку капіталу для відновлення зростання економіки.

Зростання в агропромисловому комплексі України за підсумками року може скласти 5%, але ВВП може впасти на 7% через військове протистояння на сході держави.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Такий прогноз у вівторок озвучив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, виступаючи на українсько-норвезькому форумі в Києві. Причому прем’єр вважає, що це «скоріше добра новина», оскільки раніше в уряді прогнозували річне падіння економіки на понад 10%.

«Український сільгоспсектор – це єдиний сектор економіки, який демонструє до 5% зростання. Серед інших позитивних новин – це те, що в нас покращився рейтинг на 16 пунктів у рейтингу легкості ведення бізнесу. Але серед негативів – скорочення нашого ВВП, який потенційно може впасти на 7%», – зазначив Яценюк.

Він також додав, що уряд України очікує на стабілізацію економіки вже в першому півріччі 2015 року.

Раніше Світовий банк зробив прогноз, за яким ВВП України за 2014 рік впаде на 8%, і ще на 15% – у 2015 році. Економічне зростання відновиться у другій половині наступного року, припускають фахівці Світового банку, і додають, що зважені дії українського уряду та локалізація військових дій на сході України можуть прискорити цей процес.

Лановий: причини падіння – не так війна, як застарілі виробництва та нестабільна гривня

Володимир Лановий
Володимир Лановий

Водночас частина експертів вважають такі оцінки занадто оптимістичними, і очікують стійкого економічного зростання не раніше, ніж за три роки. Серед них – і економіст, колишній віце-прем’єр та міністр економіки Володимир Лановий.

Відновлювати виробництво можна лише паралельно з його модернізацією
Володимир Лановий

«Розрахунок із 7% незрозумілий, оскільки не включає анексію Криму та окупацію частини Донбасу. За моїми оцінками, реально ВВП впаде за рік на 10-12%. В наших умовах, падіння викликане застарілою структурою виробництва. Попит на застарілі найменування української продукції падає, до того ж на цей ринок виходять Індія та Китай, – пояснює Лановий. – Відновлювати виробництво можна лише паралельно з його модернізацією. Другий чинник – фінансова криза. Нестабільна гривня відлякує інвестора, бо доходи, отримані у гривні, втрачають частину реальної вартості».

Вихід Володимир Лановий вбачає у відновленні кредитування основних галузей економіки та в проведенні структурних реформ, у яких, проте, нинішній склад уряду недостатньо зацікавлений, підсумовує експерт.

Нинішні економічні проблеми України викликані не так конфліктом з Росією та військовими діями на сході держави, як відсутністю завершених реформ в Україні, та як наслідок – відсутність вільного ринку капіталу в Україні, заявив у вівторок журналістам генеральний директор AYA Capital Юрій Вітренко.

«Ті сучасні підходи, які ми викладаємо в нашому звіті, нам здається, є ключовими, що економічна політика наступного уряду є ефективною, – каже він. – В іншому випадку є шанс, що в нас або не буде форм, тих, радикальних, які необхідні, або буде шокова терапія, але без терапевтичного ефекту, який реформи мають нести за собою».

На уточнююче запитання Радіо Свобода Юрій Вітренко наголосив, що досить скептично оцінює здатність українського уряду швидко провести необхідні реформи, а тому вважає, що важливо організувати навчання за кордоном представників бізнесу та молоді, щоб вони мали змогу починати або розвивати свою справу в Україні, використовуючи новітні підходи.

Реформи, яких потребує Україна, є вкрай складними, але ключовою запорукою економічного зростання Юрій Вітренко бачить збереження орієнтації України на експорт та створення умов для розвитку ринків капіталу, а відтак і для інвестицій. Як успішний приклад ринкового підходу до розв’язання проблем фінансист згадує цьогорічний вихід України на європейський ринок газу, на якому, завдяки конкуренції та великій кількості гравців, Україна змогла купувати блакитне паливо у великих обсягах, і за набагато нижчою ціною, ніж пропонувала і пропонує Росія.

Останні місяці в Україні спостерігається поступове зменшення іноземних інвестицій, свідчать дані Держстату. Між тим, умови для залучення інвестицій в Україні змінюються, однак не так швидко, як потрібно, наголошують експерти. Зокрема, Україна піднялася на 16 пунктів у рейтингу Doing Business, передовсім за рахунок спрощення оподаткування та поліпшення реєстрації права власності. Водночас в Україні зберігається високий податковий тиск на економіку та дисбаланс бюджету. Так, за даними AYA Capital, в Україні пенсійне навантаження на бюджет є одним з найвищих у світі, так само, як і бюджетні дотації в енергетичний сектор.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG