Доступність посилання

ТОП новини

На Донбасі чекають масштабного наступу бойовиків


Київ – Перед бойовиками стоїть завдання витіснити українських військових на північний захід від річки Сіверський Донець. Таку інформацію напередодні поширив керівник «Центру військово-політичних досліджень» Дмитро Тимчук. За його словами, спільні сили сепаратистів і підрозділів регулярної армії Росії концентруються в районі населених пунктів Трьохізбенка та Слов’яносербськ. Очевидці, що зараз перебувають на цих позиціях в зоні АТО, підтверджують накопичення сил та активізацію обстрілів з боку бойовиків. Водночас, в РНБО заявляють, що можливий наступ на позиції українських військових не буде несподіванкою, а система оборони готова до відбиття атак ворога.

За інформацією Дмитра Тимчука зараз поблизу Трьохізбенки зібрано значні групи бронетехніки та артилерії сепаратистів (по 30 одиниць). Туди під виглядом «козацтва» начебто передислокували російських солдатів. Цю інформацію частково підтвердив колишній військовий, а зараз волонтер в зоні АТО Юрій Касьянов. Також активіст відзначає підвищення інтенсивності обстрілів українських позицій. Метою ж бойовиків він називає Сєверодонецьк і Лисичанськ.

Обстріли значно посилились. Обстріли стали постійними. Противник не економить боєприпаси. Застосовують усі види артилерії, міномети, автоматичні міномети, гаубиці і «Гради»
Юрій Касьянов

«Обстріли значно посилились у порівнянні з тим, що ми фіксували ще два-три тижні тому. Обстріли стали постійними. Противник не економить боєприпаси. Застосовують усі види артилерії, міномети, автоматичні міномети, гаубиці і «Гради» – каже волонтер.

Також Касьянов підтверджує інформацію щодо прибуття в означений район значних сил військ РФ.

Російські війська накопичують сили і готові завдати удар – Касьянов

«Є дані нашої армійської розвідки, яка здійснює успішні рейди у цьому напрямку, фіксує пересування російських військ. Є дані нашої авіарозвідки – це безпілотні літальні апарати. Але найголовніше – є багато українських патріотів, які живуть в цих містах і які постійно повідомляють, що накопичуються сили російських військ і вони готові завдати удар», – зазначив активіст.

​З початку тижня на Донбасі загинуло вже більше десятка українських військових, втім, в РНБО заявляють, що готові до ймовірного прориву з боку сепаратистів. Андрій Лисенко заявив, що найбільше уваги надають трьом можливим напрямкам атаки – Донецькому, Луганському і Дебальцевському. Не виключають активності й на півдні.

Також речник РНБО повідомив, що інженерно обладнаною і готовою до бойових дій є перша лінія оборони, яку вже спорудили українські силовики.

Готова перша лінія оборони – Лисенко

Ми впевнені, що якихось несподіванок для нас не буде. У нас передбачено усе необхідне, щоб стримати цей удар і зупинити ворога
Андрій Лисенко

«Ми впевнені, що якихось несподіванок для нас не буде. У нас передбачено усе необхідне, щоб стримати цей удар і зупинити ворога. Як ми бачимо з останніх подій, ворог не йде на відкриті атаки, бо його одразу знищують, тому у нас є аналіз ситуації, що головним чином йдуть тільки обстріли і все», – заявив Лисенко.

​За інформацією керівника дослідницьких програм Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергія Згурця, зараз в зоні АТО близько 40 тисяч українських військових, а сепаратистам для вдалих наступальних дій треба щонайменше втричі більше, а такої кількості людей в них немає, відтак і про наступ говорити складно.

​Крім того, на думку експерта, з часу підписання Мінських домовленостей українська армія зміцнила оборонні редути і тепер бойовикам атакувати буде значно складніше. Відтак, Згурець вважає, що активізація бойовиків і нагнітання паніки довкола можливого прориву швидше є елементом шантажу з боку Кремля, аніж реальною загрозою.

Це шантаж, щоб змусити Україну до переговорів – експерт

Зараз один з компонентів переговорів, до якого намагається змусити Росія Україну – почати переговори з терористами – перший пункт, другий пункт – відновити фінансування донецьких і луганських регіонів
Сергій Згурець

«Це створення тиску на офіційний Київ за рахунок демонстрації сили. Це традиційний спосіб, який використовується в будь-якому конфлікті, аби змусити сторону до переговорів. Зараз один з компонентів переговорів, до якого намагається змусити Росія Україну – це, власне, почати переговори з терористами – перший пункт, другий пункт – відновити фінансування донецьких і луганських регіонів», – прокоментував Згурець.

Впродовж доби українські силовики фіксують десятки обстрілів з боку сепаратистів. В понеділок, до прикладу, їх число досягло чотирьох десятків.

Водночас, лідери бойовиків Денис Пушилін та Олександр Захарченко вже виступили з заявами про те, що так звані ДНР та ЛНР мають контролювати всю територію Луганської та Донецької областей.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG